Poprvé v historii stojí v čele Děčína žena. V úterý dopoledne byla primátorkou města zvolena Marie Blažková z hnutí ANO. Na svém ustavujícím zasedání o tom rozhodli nově zvolení zastupitelé.

O novém složení vedení děčínské radnice bylo jasno již několik týdnů před ustavujícím zasedání zastupitelstva. Na budoucí koalici se dohodlo vítězné hnutí ANO, Volba pro město a ODS se sportovci.

„Dojmy jsou úžasné. Jsem ráda, že nám vyšlo, co jsme si předsevzali. Že budeme moci lidem přinést změnu a budeme moci čtyři roky pracovat pro občany a celé naše město. Protože i my jsme občané Děčína," řekla jen několik minut po svém zvolení novopečená primátorka Marie Blažková.

Ta získala hlas 22 z 26 přítomných zastupitelů, podpořilo ji tak i šest opozičních zastupitelů.

Psali jsme: On-line přenos ze zastupitelstva…ZDE…

„Chtěla bych vám poděkovat za to, že nám předáváte vzorně vedené město. Budu se těšit na další spolupráci," uvedla po převzetí primátorských insignií z rukou Františka Pelanta Blažková.

Kromě primátorky zvolili zastupitelé také její náměstky. Oproti dosavadním zvyklostem bude mít primátorka tři náměstky, z toho jednoho neuvolněného. V minulém volebním období měl primátor František Pelant dva náměstky, jeden z radních byl ale  navíc uvolněný.

První náměstkyní byla zvolena Hana Cermonová (VPM), která tak jako jediná zůstane v nejužším vedení města i v tomto volebním období. Druhým náměstkem byl zvolen dosavadní vedoucí ekonomického odboru novoborské radnice Jiří Anděl (ANO). Jako neuvolněný náměstek pak bude následující čtyři roky pracovat Valdemar Grešík (VPM).

Nové vedení nyní čeká především práce na novém rozpočtu.

„Rozpočet je již připravený, ale chceme se na něj podívat. Chceme také udělat audit, prostudovat smlouvy, aby-chom věděli, kde máme jaké závazky," nastínila nová primátorka.

Nově zvolené vedení se chce věnovat zahájeným investicím, ale i některým problémům, které nejsou plně 
v kompetenci města. To se týká například dálničního přivaděče nebo stavby jezu na Labi.

Na základě koaliční dohody bylo zvoleno také dalších pět nových radních. Těmi se stali Tomáš Kohoutek, Antonín Hrstska, Václav Lešanovský, Dagmar Toncarová a Šárka Zimová Dostálová.  Stejně jako primátorka a její náměstci neměli nově zvolení radní žádné protikandidáty.

Rada města tak bude míst stejně jako v minulém volebním období devět členů. To je maximální počet, který umožňuje zákon o obcích. Podle jeho ustanovení může zasedat v radě nanejvýš jedna třetina zastupitelů.

Jedním z bodů prvního zastupitelstva bylo také stanovení odměn zastupitelům. Jednotliví neuvolnění zastupitelé a radní budou mít odměnu v maximální výši.

Neuvolněný náměstek Valdemar Grešík bude pak pobírat měsíčně odměnu 18 148 korun. Tedy 40 procent toho, kolik by bral jako uvolněný náměstek.

Kromě koaličních stran se do děčínského městského zastupitelstva dostala ČSSD (6 zastupitelů), KSČM (3 zastupitelé) a TOP 09 (1 zastupitel).

Velký rozhovor s novou děčínskou primátorkou Marií Blažkovou naleznete v zítřejším (středečním) vydání Děčínského deníku.

Kdo dosud 
vedl Děčín 
po roce 1990
Zdeněk Kropáček (ODS), 1990 až 1993
Milan Kunc (nezávislý, později ODS), 1993 až 1998
Vladimír Medek (ČSSD), 1998 až 2002
Vladislav Raška (ODS), 2002 až 2010
František Pelant (ČSSD), 2010 až 2014
Marie Blažková (ANO), od roku 2014
Poznámka: Do roku 2006 stáli 
v čele města starostové, poté primátoři

Novou primátorkou je Marie Blažková.Marie Blažková
Datum narození: 1966
Vzdělání: sociální politika a sociální práce na UJEP a obor sociální pedagogika na Univerzitě Hradec Králové
Dosavadní povolání: ředitelka kontaktního pracoviště Úřadu práce ČR v Děčíně
Kariéra: 12 let učila v mateřské škole, od roku 1997 pracuje na úřadu práce v Děčíně, od roku 2011 je jeho ředitelkou
Rodina: je vdaná, má dceru 
a vnučku
Ostatní: deset let se angažuje 
v komunitním plánování města ve skupině pro osoby se zdravotním postižením, byla členkou sociální a zdravotní komise města