„Dobře si všichni pamatujeme, že se zde v průběhu minulého roku předvedla plejáda všech možných vládních činitelů, aby nám přislíbila pomoc. Pro někoho je rok krátkou dobou, pro nás je to ale velmi dlouhá doba. Aby se věci pohnuly kupředu, je potřeba aktivní činnosti vlády," prohlásila starostka Šluknova Eva Džumanová.

Premiér Petr Nečas ale ve čtvrtek do Šluknova vzkázal, že vláda Desatero Šluknovské výběžku plní a podobná shromáždění nemají smysl.

ČTĚTE ZDE…

S tím ale rozhodně starostové – a ani místní lidé – nesouhlasí. Podle starosty Doubice Martina Schulze je Desatero Šluknovského výběžku plněno zatím pouze ve třech bodech z deseti. Podařilo se posílit policii, zlepšit daňové příjmy malých obcí a omezit hazard.

„Na ostatních sedmi bodech se téměř nepracuje, přitom starostové považují splnění všech bodů za důležité pro občany," je přesvědčen Schulz.

Desatero sestavili starostové ještě před vypuknutím loňských protestů. Kromě jiného požadují zpřísnění postihů přestupků, zavedení hygienických norem pro bydlení nebo posílení policie. Ale ni to není podle Martina Schulze dobré řešení. Na Šluknovsku se totiž místo policistů v hlídkové službě objevili příslušníci speciálních pořádkových jednotek, kteří sem často dojížděli přes celou republiku, což vyšlo asi na 150 milionů korun.

„Stálo to řádově mnohem více, než zvýšení počtu policistů na jednotlivých odděleních v našem regionu," uvedl Schulz.

Právě bezpečnost trápí místní lidi nejvíce.

„Je sice pravda, že se to zlepšilo. Ale pořád mi není moc dobře po těle, když musím po setmění vyjít do města," řekla jedna z účastnic čtvrtečního protestu.

Kromě starostů se k protestu do Šluknova sjeli ve čtvrtek na konkurenční akci také členové a příznivci občanského hnutí Konexe, jehož mluvčí Miroslav Brož již v týdnu vyjádřil pochyby nad tím, proč starostové protestují ve Šluknově a ne před sídlem vlády. Brož také prohlásil, že nejde ani tak o protest, jako spíše o předvolební kampaň starostů.

Z předvolební kampaně starosty obvinila i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.
„Bohužel se obávám, že podobných akcí bude teď před volbami přibývat, je to vděčné populistické téma. Považuji to od těchto starostů za nefér, ale zabránit jim v tom nemohu," uvedla ve svém vyjádření pro média.

Na protest Konexe nicméně dorazila pouze hrstka lidí. Ti se nakonec přesunuli i s transparenty do Zámeckého parku za starosty. Na jednom z transparentů požadovali práci pro Romy, kteří by měli být zaměstnávání na veřejných zakázkách.

„Když nebudete jeden, druhý, třetí den jíst, tak pak něco ukradnete. Napřed musí společnost něco investovat, abychom my mohli dát," prohlásil Štefan Gorol, který na demonstraci také dorazil.

Šluknovsko, rok 2012:

15. ledna: Letošní první protest. Na náměstí ve Varnsdorfu se sešlo asi dvě stě lidí. Důvod? Silvestrovský útok Romů na rodinu, vracející se z oslav. Napadená žena později zemřela v nemocnici.
29. ledna: Varnsdorf prožil emotivní demonstraci, lidé si připomněli zemřelou ženu. Vyšetřování ale později ukázalo, že za smrt ženy útok Romů nemůže. Akci organizovala Dělnická strana sociální spravedlnosti.
21. března: Agentura pro sociální začleňování zveřejnila výsledky studie, podle které se žádný nával chudých obyvatel na Šluknovsko nekoná. Až o polovinu tu ale vzrostl počet lidí pobírajících příspěvek na živobytí.
1. dubna: Třetí letošní protest ve Varnsdorfu. Ten měl upozornit na vznikající ghetta v ulicích Kovářská a Pražská.
19. dubna: Šluknov šokoval případ, kdy byl přímo na ulici přepadený patnáctiletý nemocný chlapec. Přesila ho donutila pustit je do domu jejich rodičů; jejich vůdce tam potom kradl. Soud ho poté poslal do vazby.
1. května: Šluknovsko začala hlídat Speciální pořádková jednotka o počtu padesáti policistů.
24. května: Starosta Rumburku Jaroslav Sykáček oznámil, že končí ve funkci starosty.
28. června: Novým starostou Rumburku se stal Jaroslav Trégr. Starostové Šluknovska tento den navíc oznámili, že tentokrát chystají protest oni.
29. června: Na dvou místech Šluknovska byli během jediného večera napadeny dvě policejní hlídky. A to nezávisle na sobě. Jeden z policistů musel být ošetřen v nemocnici.
19. června: Protest starostů a Občanského sdružení Konexe.
4. srpna: Naplánovanou demonstraci má provokatér Lukáš Kohout.