Jarmark? Tohle slovo už mnohým zní v dnešní době plné smartphonů, herních monitorů, 4D televizorů či facebooků spíše jako hodně vzdálená historická záležitost. Jenomže, jak se přesvědčili návštěvníci Svatobartolomějského jarmarku v Rychnově u Verneřic, svět techniky odosobňující život kolem nás přece jen občasné připomenutí tradic našich předků potřebuje jako sůl. Proto se na tradiční akci, každoročně pečlivě připravovanou nadšenci z řad rychnovských patriotů, sjeli hosté z celého regionu, milovníci vůně dobrého řemesla, ale i skvělé kuchyně.

"Církevní svátek, takzvaný Svatobartolomějský trh, byl držen 24. srpna nebo následující neděli. V tento den bylo náměstí plné prodejních stánků a trhovců, kteří s překřikováním nabízeli své zboží. Byly zde střelnice, houpačky, kolotoč i malý cirkus. Ve všech staveních se pekly koláče a zákusky…" Tolik pohled do staré rychnovské kroniky.

Děčínskou zoo obsadili piráti.
FOTO: Děčínskou zoo obsadili piráti, čekalo tu na ně i hledání pokladu

A novodobý jarmark? Na místním rynku se letos již potřinácté v novodobé historii obce zaskvěla třicítka prodejních stánků s nabídkou, ze které oči přecházely. Keramika, skleněné vitráže, lampičky pro dobré lidičky, koření ze všech koutů světa, stejně tak všelijaké dřevěné výtvory či textilní fantazie. Mnozí z návštěvníků poprvé v životě viděli jak se paličkuje, zástup zvědavců stál i u stánku s pohádkovými skleněnými fantaziemi pana Václava z fary.

Nejvíce si ale podle tradice pošmákli milovníci dobrého moku a poctivé kuchyně. Steaky, klobásky, gulášky, řízečky, na jídelním lístku byla i oblíbená "drškovka", kozí sýry, paní Martina nestačila smažit křupající langoše, milovníci sladkého se s chutí upatlali cukrovou vatou nebo skvělou medovinou.

Nejen pitivem a dobrou krmí je však člověk na rychnovském rynku živ. Došlo i na kulturu, to když se rozvášnil Kašpárek ze Sváťova dividla, děti ani nedýchaly z tajů kouzelníka Pepy.

Zlatým hřebem rychnovského Svatobartolomějského jarmarku, kromě úvodní slavnostní salvy historické jednotky 42. pěšího pluku c. a k. armády, se však stal každoroční příjezd zdejší patronky, mladé půvabné hraběnky Vilemíny (Wilheminy von Lobkowicz). Podle tradice byla uctěna chlebem a solí, aby posléze mezi drobotinu rozdělila zlaté mince.

Rudolf Prchal

Rumburkem projely o víkendu Čechie-Böhmerlandy.
OBRAZEM: Legendární Čechie-Böhmerland projely Šluknovským výběžkem