Nožířské muzeum fungovalo pět let přímo v areálu Mikovu, letos se přestěhovalo do informačního střediska přímo v centru Mikulášovic.

„Umístěním muzea do nových prostor vycházíme vstříc přání návštěvníků, kteří volali po jeho lepší dostupnosti a prodloužení otevírací doby i do odpoledních hodin, o víkendech a svátcích,“ říká ředitel Mikovu Karel Ježek.

První návštěvníky přesunuté muzeum přivítalo již v červenci, na slavnostní otevření si museli počkat až do začátku srpna.

Vojtěch Dyk spolu s B - Side Bandem zahájili letošní děčínské městské slavnosti.
Labefest bude opět dražší, tentokrát o čtvrt milionu

„Návštěvníci si zde mohou prohlédnout nože a výrobky kancelářské techniky, které v průběhu uplynulých desetiletí vznikaly v místních továrnách,“ říká Bedřich Jetelina, mluvčí Mikovu.

A o exponáty muzeum opravdu nouzi nemá. Nože se totiž v Mikulášovicích vyrábějí již téměř 225 let. K vidění je tak přibližně 60 centimetrů dlouhý zavírací nůž, který byl vyrobený speciálně pro jednoho sběratel.

Rybička. Ilustrační fotoZdroj: Deník / Vanžura AlexandrKde muzeum najdete?Muzeum nožířských tradic je nově otevřené v centru Mikulášovic v městském informačním centru. Muzeum je otevřené denně včetně sobot a nedělí od 9 do 16 hodin.

V muzeu je také řada historických nožů nebo dokumentů z historie výroby nožů v Mikulášovicích. Zajímavým exponátem je také rybička, která s cestovateli Kateřinou Dvořákovou a Ladislavem Bezděkem projela celý svět.

„Nejzajímavějšími jsou takzvané ukázkové nože, které mají spoustu čepelí a želízek,“ láká do muzea Jetelina.

Unikátní je i dokument o tehdejším státním podniku Mikov natočený v polovině 70. let. „Muzeum bude především postupně doplňováno o nové historické informace tak, aby co nejdříve nabídlo kompletní dějiny místního nožířství,“ slíbil při slavnostním otevření nožířského muzea ředitel Mikovu Karel Ježek.

Neurochirurgové voperovali muži titanovou náhradu do hlavy. Jako první v České republice.
FOTO: Muž z Bíliny dostal v Ústí titanovou lebku. Jako první v České republice

V příštích měsících do muzea přibudou i historické nožířské stroje a chystají se exponáty, které zájemcům umožní vyzkoušet si některé z profesí nožířského řemesla.

Muzeum je spolu s rozhlednou na Tanečnici jedním z největších turistických lákadel Mikulášovic. Město proto také počítá s tím, že by historii výroby nožů zařadilo do poznávací stezky. Ta by mohla mít výchozí bod právě u nožířského muzea.

„Stezka povede po pamětihodnostech města, mezi které rozhodně patří i výroba nožů. Chceme udělat jeden kratší a jeden delší okruh,“ říká mikulášovická starostka Miluše Trojanová.

Mikulášovičtí výrobci nožů a nůžek byli známí již v 18. století ve střední a částečně i západní Evropě. Rozkvět nožířského řemesla v Mikulášovicích přivedl v roce 1794 místního obchodníka Ignaze Röslera k založení první továrny na výrobu nožů. Mikulášovicím se následně začalo přezdívat český Solingen.

Děčínská zoo.
Co dělají zvířata v noci? Zjistíte to při večerních prohlídkách