Lidem jdoucím kolem Jílovského potoka se ve středu v podvečer naskytl ošklivý pohled. V silně zakalené vodě ležely desítky a desítky mrtvých ryb.

„Jen pstruhů jsme sesbírali okolo padesátky. Střevlí jsme měli celý kýbl,“ popisuje zkázu na Jílovském potoce František Machan z děčínské organizace Českého rybářského svazu.

Rybáři spolu s ochránci poprvé vyrazili sbírat uhynulé ryby ve středu večer. Vše sesbírat ale nestihli a tak museli pokračovat ve čtvrtek již od pěti hodin ráno. Chtěli totiž dostat mrtvé ryby z vody co nejrychleji.

Záchrana lachtana Gastona.
FOTO: Boj s velkou vodou prohrál. V srdcích lidí ale Gaston zůstal

Střevlí mohli sesbírat rybáři i několik stovek, protože je to drobná rybka dosahující nanejvýš deseti centimetrů.

Zasvé vzal i letošní drobný potěr, život tak podle ochránců přírody z dolního toku Jílovského potoka prakticky vymizel. Mrtvé ryby ležely od ústí potoka do Labe až do Dolního Oldřichova.

„Bylo to opravdu masivní. Mnoho ryb ani nemáme a nevíme o nich, protože buď klesly ke dnu, nebo je proud odnesl až do Labe. Odhaduji, že tak 90 procent ryb na Jílovském potoce v Děčíně uhynulo,“ říká strážce přírody David Boura z Agentury ochrany přírody.

Co bylo příčinou tak masivního úhynu ryb na poměrně krátkém úseku potoka zatím není jasné. O případu ví jak Povodí Ohře, pod které Jílovský potok spadá, tak i Česká inspekce životního prostředí.

DSA. Ilustrační foto.
K pádu ze skály letěl vrtulník. Byl vymyšlený

„V rámci havarijní služby tuto situaci řešíme. Zatím ale nemůžeme říct, co bylo příčinou úhynu,“ řekl ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP Jaroslav Vacek.

Pomoci by s určením příčiny úhynu ryb mohly i rozbory vody. Tedy například jestli se v potoce nenacházely chemické látky, které by ryby otrávily. Případně jestli nebyla voda natolik zkalená jemným bahnem, že by to znemožnilo rybám dýchat.

Ryby čas od času v potocích a řekách na Děčínsku a Šluknovsku uhynou ve větším množství. To se stalo například loni v Rumburku, kde uhynuly asi dvě desítky ryb. Podle odborníku ale zemřely přirozenou smrtí po náročné zimě.

Takto velký rozsah je ale výjimečný. Například před deseti lety uhynuly stovky pstruhů na potoce v Lobendavě na Šluknovsku. Tehdy padalo kvůli zápachu vody podezření na zemědělce i chalupáře.

Tony Ducháček se skupinou Garage vystoupí v Jetřichovicích na festivalu Cesta z města.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled