Navíc je o tyto figurky velký zájem i přesto, že některé stojí několik tisíc korun.

„Říká se, že je šťastný ten, pro koho je práce koníčkem. Pro mne je to mnohem víc. Pro mne je to splněný sen. Jsem velkým fanouškem fantasy, tři čtvrtiny života se tomu věnuji," neskrývá nadšení Lívius Vank.

Spolu se svými kolegyněmi barví figurky pro hru Warhammer, které na celém světě propadly desítky tisíc hráčů. Figurky využívají hráči částečně při samotném hraní, řada je ale pouze sběratelská.

Malovat je, to je kumšt. Některé totiž měří jen několik centimetrů, k práci je třeba využívat osvětlení a lupu. Jiné jsou naopak velké desítky centimetrů.

Výroba takové figurky může trvat i měsíce.

„Měsíc trvá jenom barvení. Musíme dělat lístek po lístku. Takže tak do konce roku by to mohlo být hotové," říká malířka Jana Vostiňáková nad rozpracovaným dioramem.

Za něj zaplatí zákazník přibližně deset tisíc korun. Velmi drahé jsou i samotné figurky.

„Například tato stojí kolem sta liber," ukazuje Lívius Vank na jednu z figurek na regálu v malířské dílně. Ruční práce je totiž nejdražší.

Do děčínské chráněné dílny dorazí totiž pouze polotovary v podobě plastových výlisků. Na figurky se používá také kov nebo i jiné speciální hmoty. Figurky nebo modely tu pak přizpůsobí přání zákazníka, sestaví je například tak, aby vypadaly, že jsou v pohybu.

Ve firmě Good Sailors, která chráněnou dílnu zřídila, dělají ručně barvené figurky druhým rokem, za tu dobu zde vyrobili několik tisíc figurek, prodávají je i do ciziny. V současné době například vytváří velkou zakázku pro jednoho zákazníka v Německu. Tam zamířilo pět set figurek.

„Měli jsme tu člověka, který u nás pracoval jako obchodní zástupce a zároveň měl blízko k hrám. Bavili jsme se o tom, zda bychom nemohli dělat terény do her. Na to ale nebyl příliš velký odbyt. Seznámili jsme se ale s českou herní komunitou a s člověkem, který je barvíř. Podařilo se mu získat titul vícemistra světa v rychlobarvení figurek. Ten nám řekl, ať se zaměříme na figurky," popisuje začátky výroby ručně malovaných figurek Michal Limberk ze společnosti 
Good Sailors.

Byl to dobrý nápad, figurky jdou na odbyt, často si jich objednávají i více.

„Je to závislost. Zákazník si objedná jednu, a jakmile mu dorazí dobře udělaná, hned objedná dalších pět. 
A ještě než mu druhá zásilka dorazí, objednává dalších deset," vypráví nadšeně Lívius Vank.

Wargaming je v současné době celosvětovým fenoménem. Této zábavě podlehli lidé všech věkových kategorii. Základem jsou sestavené a nabarvené figurky jednotek, z nichž každá je oficiálně bodově ohodnocena. Podle této hodnoty se sestavuje armáda tak, aby respektovala maximální možný počet bodů bojové formace pro plánovanou bitvu.

Celý průběh klání se samozřejmě pevně drží oficiálních pravidel.
Jedna hra může trvat podle složitosti plánu a počtu miniatur až několik hodin.