Právě zde rozhodlo vedení Povodí Labe o stavbě protipovodňové stěny, která ochrání přilehlé objekty. Děčínští hasiči v těchto místech během několika minut postavili přenosnou stěnu, která při dalším případném vzestupu hladiny zadrží vodu v korytě řeky. Situace na vodních tocích je nadále monitorována.

Mohlo by vás také zajímat: Děčín nechce platit 36 milionů, bránit se korekci dotace hodlá i soudní cestou

Na Mandavě ve Varnsdorfu platí znovu pohotovost

Na řece Mandavě ve Varnsdorfu platí druhý stupeň povodňové aktivity. Hladina začala stoupat ve středu večer, druhý stupeň překročila ve 3 hodiny. Aktuálně dosahuje 96 centimetrů, stav pohotovosti se tu vyhlašuje při 90 centimetrech. Vyplývá to z údajů Povodí Ohře.

Hladina Mandavy překročila druhý stupeň tento týden už podruhé. V úterý po několika hodinách klesla, žádné škody voda nezpůsobila.

První stupeň povodňové aktivity platí na Liboci ve Vilémově, ani tam ale problémy s vodou nejsou. Mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský už dříve řekl, že nádrže jsou na větší objem vody připraveny.

Obleva spojená s vylitím vody do krajiny zasáhla Povodí Ohře v zimě 2013 a 2011. Ani v jednom případě nebyly škody velké, ačkoli třeba na Ohři byl v roce 2011 třetí povodňový stupeň. Životy lidí v Ústeckém kraji ovlivnily významněji jarní záplavy v roce 2006. Tehdy bylo mimo domov zhruba 1500 obyvatel regionu, stav nebezpečí platil pro 48 měst a obcí v kraji.

Čtěte i zde: Povodně na dolním toku Labe vodohospodáři neočekávají