Po ústeckém bytě Jany Koppové pobíhá Tom Hanks. Miluje granule, nerad stopuje a z Thajska si přivezl blechy. Nejde však o slavného hollywoodského herce, byť mu to před kamerou opravdu sluší. Jde o border kolii Snellu. A k Tomu Hanksovi ji za její výkon ve filmu Rodinný film připodobnil americký režisér Bryan Singer.

Kroužkování pomáhá ochráncům přírody monitorovat migraci labutí.
Labutí migranty hlídají speciální náramky

Třináctiletá fenka Snella je hrdinkou snímku z roku 2015, v němž si zahrála po boku Karla Rodena či Vandy Hybnerové. Žádné herecké ambice přitom neměla. „Hlavní cvičitel zvířat sháněl pro filmu nějakého staršího psa, který zahraje psího trosečníka. Doporučili mu Snellu, která popis přesně splňovala, a tak nás pozvali na konkurz,“ vypráví Jana Koppová.

CVIČILA KULHÁNÍ I ŠTĚKÁNÍ NA OBLOHU

Konkurz však byl jen formální. Byli na něm tři psi, všichni už vybraní do filmu pro jedinou psí roli, a producenti je pouze chtěli vidět pohromadě, zda vypadají podobně. „Byli spokojení. Naše filmové dobrodružství tedy mohlo začít,“ usmívá se ústecká chovatelka.

Ještě než se však Snella postavila před kameru, musela se naučit vše, co po ní slovinský režisér filmu Olmo Omerzu chtěl. A nebylo toho málo. Během roční přípravy Snella cvičila kulhání, štěkání na oblohu, učila se dělat mrtvého nebo žrát ulovenou rybu. „Bylo legrační házet v bytě syrovým pstruhem nebo makrelou a lákat k lovu psa, který normálně žere jen granule,“ připomíná chovatelka. S vedením psů má bohaté zkušenosti, je totiž předsedkyní kynologické organizace Chlumec u rybníka 770. „Hodně nám pomáhaly cviky z klasické poslušnosti, a to hlavně na dálku. Při natáčení totiž nemůže stát člověk u psa moc blízko,“ vysvětluje Jana Koppová.

Děčínskou zoo obsadili piráti.
FOTO: Děčínskou zoo obsadili piráti, čekalo tu na ně i hledání pokladu

Roli psího hrdiny Otty ztvárnili tři psi, kteří se nejdříve museli vzhledově sjednotit, aby byli k nerozeznání. Proto jim filmaři nabarvili srst na potřebných místech. „Zatímco ve filmu Lassie se vrací hráli hlavní hrdinku pouze samci, tak psa Ottu ztvárnili dva psí samci a jedna fenka,“ říká Koppová.

Samotné natáčení zabralo zhruba dva roky. Po celou dobu musela být fenka filmařům k dispozici, kdyby ji potřebovali k nějakému záběru. Natáčelo se nejen v Česku, ale také v exotickém Thajsku, a to v období dešťů. „Na městečkem, kde se filmovalo, se každý den aspoň pětkrát prohnala bouřka. Při jedné utekla Snella pryč. Všichni ji obětavě hledali, měli ji moc rádi. Nakonec ji našel majitel restaurace na místě, kde se konaly pikniky,“ popisuje chovatelka na perné chvíle.

POKYNY LETĚLY PŘES PŮL SVĚTA

Snellu v Thajsku však nevedla Jana Koppová, ale její maminka. Chovatelka totiž nemohla odjet od svých tří dětí. „Všechny povely jsem napřed naučila Snellu, napsala na papír a předvedla mamince. Ta je pak zkoušela přede mnou se Snellou. Fenka vše velmi dobře chápala, takže jsme se nemusely obávat nedorozumění či neuposlechnutí. S mamkou jsem ale byla denně v kontaktu přes Skype, takže jsem mohla poradit co a jak psovi říct, když si nebyla jistá,“ dodává chovatelka.

O BLECHY Z TROPŮ SE POSTARALA ČESKÁ ZIMA

Vzhledem k vysokému věku svého psa myslela i na nejhorší. „Kdyby došlo k úmrtí psa, měla mamka pokyny co a jak zařídit. Člověk musel počítat se vším,“ upozorňuje Koppová. Právě kvůli svému věku však nemusela Snella podstoupit například náročné natáčení v mangrovech a v rozbouřeném moři.

Na koupališti v Benešově nad Ploučnicí, ilustrační foto.
Přírodní koupaliště zavírají, zaplavat si však můžete i po prázdninách

Natáčení si však šikovná fenka podle chovatelky užívala, ačkoli si domů přivezla nezvané hosty ve svém kožichu. „I když byli všichni psi ošetřeni proti parazitům, Snella si přivezla z ostrova trosečníky. V kožichu se jí usídlily zvláštní nosaté blechy, které ovšem nepřežily zdejší studené klima. Z natáčení se totiž vrátila na začátku zimy,“ vypráví Koppová.

DALŠÍ NATÁČENÍ? UŽ NE. SNELLA JE V PENZI

Fenka své majitelce vydělala natáčením řádově desítky tisíc korun. U této sumy však zůstane, do dalšího filmování ji Jana Koppová hnát nebude. „Už je to psí dáma v penzi,“ poznamenává paní Koppová. Bude si tak zaslouženě užívat psího důchodu.

A to i přesto, že Snella svým hereckým výkonem místy zastínila i své dvounohé kolegy. Režisér Bryan Singer (Obvyklí podezřelí, X-Men) prohlásil při udělování cen na tokijském festivalu, že nepoznal, jestli se díval na Toma Hankse v Trosečníkovi, který se převtělil do psa, nebo na psa, který tak přesvědčivě zahrál Toma Hankse.

To Janu Koppovou pochopitelně velmi potěšilo. „Psi tam podali neskutečně přesvědčivé výkony. Sehráli je pro nás a hlavně pro diváky, i když jim vůbec nerozuměli,“ směje se Jana Koppová.

Rodinný film.Zdroj: www.csfd.czOcenění v Česku i JaponskuRodinný film režiséra Olma Omerzu získal v roce 2016 dvě Ceny české filmové kritiky, a to v kategorii Nejlepší film a Nejlepší scénář. V roce 2015 film uspěl na mezinárodním filmovém festivalu Tokyo IFF, kde obdržel Cenu za umělecký přínos. Ve filmu si hlavní role zahráli Karel Roden s Vandou Hybnerovou, která si navíc vysloužila nominaci na cenu Českého lva v kategorii Herečka v hlavní roli. Na webové stránce Československá filmová databáze dostal Rodinný film v hodnocení 60 procent. Snella není jediným zvířecím hercem z Ústí nad Labem. V roce 1989 si například ve filmu Dva lidi v ZOO zahrál páreček orangutanů Ňuník a Ňuninka z ústecké zoologické zahrady.

Pastýřská stěna Děčín
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled

Jaroslava Šohajová