„Je mi ctí první místo na kandidátce přijmout. Současně je to ale i zavazující," řekl Děčínskému deníku Foldyna s tím, že jeho cílem je, aby se ČSSD v Ústeckém kraji přiblížila ve volbách ke čtyřicetiprocentní hranici.

Komunisty, kteří získali v posledních volbách v Ústeckém kraji nejvíce hlasů, povedou do voleb ženy.

„Jednička bude poslankyně Gabriela Benešová, dvojka Hana Jírovcová," řekl  krajský předseda KSČM Oldřich Bubeníček. Devětadvacetiletá Jírovcová je zastupitelkou Mostu. Podle Bubeníčka má strana krajskou kandidátku hotovou už od července, kdy se začaly předčasné volby zmiňovat.

Další strany zatím kandidátky tvoří, jména zveřejnit ještě nechtějí. Krajský místopředseda ODS Radim Holeček řekl, že nějaká jména případných kandidátů do voleb už padla, zatím ale nechce žádná prozradit.

Jasno nemají ani zemanovci.

„Kandidátky připravujeme už od jara, kdy se předpokládalo, že volby budou za rok. Uzavřenou kandidátku nebo stanovené pořadí v tuto chvíli ještě nemáme," řekl předseda krajského výboru SPOZ Petr Souček.

Strana zelených zatím čeká. Krajský místopředseda strany Adam Souček uvedl, že v Ústeckém kraji chce strana kandidátku sestavit sama, pravděpodobně nepůjde do koalice s jinou stranou či hnutím.

„Strana zelených prožívá určitým způsobem obrodu, věříme, že vše půjde bez problémů, abychom ji mohli sestavit sami," řekl.

Severočeši.cz již dříve avizovali, že by mohli na celostátní úrovni spolupracovat s hnutím ANO Andreje Babiše. Podle jeho mluvčí Radky Burketové o tom ještě není rozhodnuto.

„Velmi intenzivně jednáme na interní úrovni," dodala. Zatím případné spojenectví nechtěl komentovat ani člen předsednictva Severočechů Jiří Zelenka.

Kandidátku ještě neřeší LEV 21 Jiřího Paroubka.

„Zatím sháníme prostředky na kampaň," řekl mluvčí strany Tomáš Sazima. Regionální předsedové už ale podle něj dostali za úkol na kandidátkách pracovat.

Ostatní strany zatím jména lídrů zveřejnit nechtějí, kandidátky schválí do konce srpna.

Termín předčasných voleb ještě zatím není znám.