Kdo není na síti, jako by nebyl, říká jedno z novodobých přísloví. Drží se ho ale jen hrstka děčínských politiků. Z 27 zastupitelů města jsou na sociálních sítích aktivnější jen čtyři. Nejvyšší vedení Děčína dění ve městě na sociálních sítích prakticky nekomentuje.

Získávat inspiraci od voličů, zjišťovat, co je trápí, případně vysvětlovat kroky města. To je nejčastější důvod, proč se politici v Děčíně zapojují do diskuzí na sociálních sítích. Pravidelně před volbami se k tomu ještě připojuje předvolební kampaň. Doba velkých předvolebních mítinků na náměstích totiž již pominula, politici ale stále potřebují své voliče oslovovat. Navíc na sociálních sítích je možné získat mladé voliče, což se povedlo před několika lety například TOP 09.

„Na facebooku získávám podněty od lidí, před posledními volbami to byla například problematika matek samoživitelek," říká poslanec 
a městský zastupitel za sociální demokracii Jaroslav Foldyna, který je mezi děčínskými politiky na sociální síti nejaktivnější. Ten si podle svých slov práci politika bez kontaktu s lidmi na sociální síti neumí představit.

Foldyna si ale na svém facebooku vybírá především zahraniční témata, případně věci týkající se celé republiky. V poslední době pak začal sdílet i články a posty týkající se blížících se komunálních voleb. V těch totiž bude obhajovat post zastupitele. Mnohdy se setkává, jako většina politiků, s poměrně negativními reakcemi.

Facebook J. Foldyna.

„Ty beru jako součást reality. Naučí to člověka snášet 
i věci, které nejsou úplně příjemné," tvrdí Foldyna.

Jeho zeď se přímo hemží nejrůznějšími odkazy na články o zahraniční politice, velmi často se věnuje Srbsku, v poslední době hrají prim události v Gaze a na Ukrajině. Ve válečném konfliktu na východě Ukrajiny se staví proti sankcím proti Rusku.

Rád se prezentuje také fotografiemi z nejrůznějších jednání, která jako poslanec absolvuje. Případně z boxerských tréninků. Někdy také fotí sám sebe, jak jede v autě.

Naopak jediní dva děčínští radní, kteří jsou na facebooku více aktivní, se snaží lidem především vysvětlovat kroky města.

„Jako prostředek politické komunikace není facebook příliš efektivní. Nemyslím si, že je to prostředek, jak lidi přesvědčit. Ale je povinností politiků vysvětlovat," říká radní za Volbu pro město Vlastimil Pažourek, který mnohdy stráví diskutováním na sociální síti i několik hodin denně.

Stejně tak vysvětluje některé kroky radnice i Pažourkův kolega z rady i Volby pro město Valdemar Grešík.

Vše o volbách 2014 se dočtete ZDE…

Ten se věnuje především oblasti, kterou má jako radní na starosti. Tedy například IPRM, případně děčínskému zámku.

„Spíš než vedení kampaně považuji za důležité lidem vysvětlovat. Uživatelé sociálních sítí totiž mnohdy netuší, jaké jsou kompetence. A tak se mnohdy ptají, proč například město neudělá něco s bývalým kinem Labe, to je ale v soukromých rukách. A to je jim potřeba vysvětlit," říká Grešík.

Také on se setkal se nenávistnými reakcemi. Zpočátku svého působení na facebooku byl celkem aktivní, postupem času ale svou činnost částečně utlumil. Podle svých slov se setkával docela často s nepodloženými osobními výpady. 
V poslední době se ale opět poměrně často zapojuje do diskuzí týkajících se především Děčína.

Facebook V. Raška.Naopak lídr občanských demokratů Vladislav Raška, který facebook také využívá,  byl úrovní diskuzí příjemně překvapen.

„Záleží na tom, co člověk sdílí na své zdi. Takže se určité polemice samozřejmě nevyhne. Ale když jsem zvažoval, zda na sociální síť vstoupit, tak jsem byla varován před tím, že úroveň tamních diskuzí je strašná. Tyto obavy se ale nakonec nenaplnily. Navíc je zde možné získat řadu podnětů. Navíc je to určité zrcadlo pro politiky," říká Raška.

Oslovení politici ale vliv sociálních sítí nepřeceňují. Shodují se na tom, že mohou člověka utvrdit v jeho názorech, ale v drtivé většině nemají sociální sítě na úrovni komunální politiky šanci nějak výrazně zamíchat kartami.

Z politiků, kteří působí mimo zastupitelstvo, je na facebooku nejvíce aktivní pravděpodobně Pavla Vacková, lídr Severočechů v následujících volbách. Ta svou kampaň postavila prakticky na komunikaci přes sociální sítě, kde upozorňuje na nejrůznější věci, které jsou podle jejího názoru problematické.

„Dlouho jsem se facebooku bránila. Ale jeho obrovskou výhodou je rychlost reakcí," říká Vacková.

Její vystupování na jednáních zastupitelstva i ve facebookových skupinách zaměřených na Děčín budí značné emoce. Získala si tak řadu fanoušků, ale i odpůrců.

„Já osobně svůj hlasovací lístek radši pozřu, než abych dal hlas této dotyčné za její vystupování," napsal na facebooku Děčínského deníku uživatel Jakub Koštíř.

Prakticky bez většího zájmu zůstává druhá velká sociální síť: Twitter. Ta totiž 
v České republice nemá tolik uživatelů, navíc má oproti facebooku i určitá omezení. Třeba počet znaků, a to se některým politikům nelíbí.