VYBERTE SI REGION

EET má za sebou ostrý start. Hospody jej zatím zvládají

Děčín – První den ostrého provozu má za sebou elektronická evidence tržeb. Stejně jako jinde v republice, tak ani na Děčínsku ostrý start žádné větší problémy neprovázely.

1.12.2016
SDÍLEJ:

EET pokladna v jedné z děčínských restaurací.Foto: Deník/ A. Vanžura

Hospodští ale mají obavu z víkendu, kdy do hospod chodí výrazně více lidí.

Poprvé si mohli hospodští a hoteliéři vyzkoušet elektronickou evidenci tržeb na začátku listopadu ve zkušebním režimu, toho ale využil jen zlomek těchto podnikatelů. Od čtvrtka musí s EET fungovat již všichni.

EET pokladna v jedné z děčínských restaurací.„Dneska je to zatím v pohodě, horší to bude v pátek večer, kdy je plná hospoda. A většinou každý u stolu platí sám za sebe. To nás bude docela zdržovat," říká číšník z hotelu Pošta v Děčíně Stanislav Pavlus. V době pozdního oběda bylo v restauraci odhadem dvacet lidí.

Pavlus musí stejně jako číšníci v jiných restauracích namarkovat do elektronické pokladny každou objednávku zvlášť, následně ji odeslat a čekat na potvrzovací kód. Ten by měl podle zákona dorazit nejpozději do dvou vteřin. Pokud se tak nestane, mohou vydat účtenku bez potvrzovacího kódu.

EET pokladna v jedné z děčínských restaurací.„Zadání a vytisknutí každé účtenky trvá tak patnáct až dvacet vteřin. Když se to ale spočítá u jednoho velkého stolu, jde již o minuty," dodává Pavlus.

Mírné problémy měli ve čtvrtek ráno v restauraci Kocanda v Děčíně, kde se jim zasekly tiskárny.

„Ale naštěstí to bylo ráno při začátku směny. Během dne pak vše běželo bez problémů, odezva systému byla rychlá. My používáme elektronický systém již řadu let. Přes noc jsme ale kvůli změně DPH museli kompletně přecenit," říká spolumajitel Kocandy Martin Šotka.

Ten patří k zastáncům elektronické evidence tržeb, podle jeho názoru může pomoci pročistit podnikatelské prostředí.

„Vím, že jsem asi jeden z mála, kdo souhlasí s EET. Co se mi ale nelíbí, je nejnovější změna, která má z EET vyjmout živnostníky s ročním obratem do 250 tisíc korun. Toho totiž budou moci krásně zneužít nejrůznější večerkáři, kteří nakupují zboží v běžných obchodech a pak jej dále přeprodávají," myslí si Šotka.

EET pokladna v jedné z děčínských restaurací.Lidé se při vystavování účtenek nemusí bát, že finanční správa, potažmo ministerstvo financí, bude mít dokonalý přehled o tom, co si který zákazník dal k jídlu nebo k pití.

„Odesílá se pouze celková částka útraty a výše DPH. Takže to určitě není tak, že by si pan Babiš na základě údajů z EET mohl říct: Tady se pije hodně piva, tady si postavím pivovar. Nic takového prostě neuvidí," říká Martin Šotka.

Oproti jiným podobným registrům má EET tu výhodu, že se posílají relativně malé balíky dat. Přesto je dobré kvůli spolehlivosti vyhradit jedno internetové připojení pouze pro elektronickou evidenci tržeb.

„Je potřeba mít silné připojení. My jsme posilovali kromě připojení i wifi antény u nás v restauraci, protože máme přenosné tiskárny," vysvětluje Šotka.

Řada hospodských v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb mnohdy předem avizovala zdražování. A to v řádu desítek procent.

„Zdražování kvůli EET neplánujeme," řekla již během zkušebního provozu elektronické evidence tržeb Jitka Flachsová z hotelu Pošta.

Na elektronickou evidenci tržeb panují i mezi zákazníky restaurací odlišné názory.

„Podle mne je to jen zbytečná buzerace, kterou stejně zaplatíme my zákazníci. Navíc to ze všech dělá zloděje," rozčiloval se jeden z návštěvníků děčínské restaurace.

Jiní zase mají podobné názory jako Martin Šotka z Kocandy.

„Pokud mají vše v pořádku, tak přeci nemají důvod kontrole se bránit."

Kdo z nich má pravdu, nakonec ukážou až příští měsíce. Skutečný dopad EET se totiž projeví až v příštím roce, především po březnovém zapojení majitelů nejrůznějších obchodů.

Co je to EETElektronická evidence tržeb má podle představ ministerstva financí zamezit daňovým únikům, především na DPH, případně dani z příjmu. Náběh EET je rozdělen do několika etap, v té první musí elektronicky evidovat tržby hospodští a hoteliéři. V té další se přidá i maloobchod. Evidence tržeb probíhá online, obchodníci odesílají na centrální servery účtenky s celkovou částkou a daní, po potvrzení mohou účtenku vystavit.

Autor: Alexandr Vanžura

1.12.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

České Švýcarsko se chystá na další sezónu. Opravuje mostky i cesty

České Švýcarsko – V národním parku je i nyní rušno. Místo turistů ale vyrážejí do oblíbeného regionu stavaři, kteří opravují mostky nebo cesty vedoucí k nejvyhlášenějším místům Českého Švýcarska.

Chaosu u základní školy na Kamenické má ulevit změna

Děčín – Všední den, ráno, krátce před osmou hodinou ranní. Před základní školu na Kamenické ulici najíždějí desítky aut. Malé parkoviště u školy je beznadějně přeplněné – jeden z řidičů proto klidně zastaví v odbočovacím pruhu, vystoupí, a začne z auta uprostřed silnice vyndávat dítě.

Co týden dal: Děčín má nový přívoz a cena vody poroste

Děčínsko - Další týden na Děčínsku je za námi. Co přinesl? Tady je pravidelný pondělní souhrn.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies