Po jednání předsednictva to řekl jeho předseda Luboš Pomajbík. Problémy podle něho přetrvávají i v Ústeckém kraji.

Zatím odboráři nemají jasno v tom, zda bude stávka šoférů celorepubliková, nebo se bude týkat pouze nejproblémovějších krajů. Předsednictvo podle Pomajbíka nevylučuje ani jednu variantu. O konkrétním datu stávky se rozhodne nejspíše příští týden 23. března, kdy se mají k jednání sejít předsedové jednotlivých základních organizací dopravních odborů. Podle něj je mnoho šoférů připraveno zahájit protest prakticky okamžitě.

„Dlouho nikdo nevěřil, že je dopravní obslužnost důležitá. Teď je na místě ukázat, jak to vypadá, když dopravní obslužnost fungovat nebude," dodal Pomajbík.

Minimum určené vládou představuje navýšení mzdy za hodinu jízdy na 98,10 korun a na 88 korun za hodinu čekání. Nově byl zaveden příplatek 6,60 korun za hodinu za náročné pracovní prostředí. Nyní ale odbory požadují, aby se čekání započítávalo do fondu pracovní doby jako jízda, uvedl svaz v tiskovém prohlášení.

Řidiči linkových autobusů proti nízkým mzdám protestují od října 2015. Do stávky měli vstoupit minulý týden ve středu, protest ale na poslední chvíli odvolali.