„Stejnou částku odsouhlasili zastupitelé obce jako spoluúčast. Nový Ford Tranzit je po dlouhé době prvním novým autem, které se ve vybavení markvartických hasičů vyskytlo. Pevně věříme, že vozidlo bude dobře sloužit všem, kterým budou naši hasiči v budoucnu pomáhat," říká místostarosta obce Libor Kunte.

Záchranáři v Ústeckém kraji mají příští rok šanci získat peníze také od ústeckého hejtmanství. Podporu dostane policie, profesionální a dobrovolní hasiči. Hejtman Oldřich Bubeníček uvedl, že do budoucna kraj zvažuje i podporu městských a obecních policií.

Hasičský záchranný sbor podpoří kraj pětimilionovou spoluúčastí při výstavbě haly pro uskladnění techniky. Budova by měla vzniknout v Ústí nad Labem.

Čtyři miliony dostane Policie České republiky. Podle kraje za ně pořídí například termokameru, dron, svítilny nebo dalekohledy pro noční vidění.

Složky IZS podporuje kraj dlouhodobě, stejně jako dobrovolné hasiče.

„Budeme jim přispívat při nákupu nové techniky, při přestavbě nebo výstavbě nových hasičských zbrojnic," řekl Bubeníček.

Do budoucna kraj zvažuje i podporu obecních a městských policií.

„Ústecký kraj je specifický, což si mnozí v Praze neuvědomují. Máme tady sociální problémy, bezpečnostní problémy, složení obyvatelstva. A jsme přesvědčeni, že v drtivé většině obecní a městské policie, hlavně tam, kde je víc strážníků, výrazně doplňují práci policie. Hlavně pro menší obce příspěvek na vybavení ve výši 100 000 nebo 150 000 korun byla určitě milá pomoc," řekl hejtman.

Kraj teď bude mapovat, která města a obce svoje strážníky mají a kolik na ně musí vynakládat peněz. Pak chce vytvořit klíč, podle nějž by podporu přiděloval. První podpory ze strany kraje by se jednotky obecní a městské policie mohly dočkat v roce 2018.