Nejméně ve dvou městech na Děčínsku se chtějí tuto sobotu sejít lidé na náměstích, aby protestovali proti údajnému zneužívání sociálních dávek a černému rasismu. Ani jedna akce ale nebyla ohlášena na radnicích.

Celostátní protest

„Pojďme všichni vyjádřit svůj nesouhlas se systémem, který u nás vládne. Většinoví občané jsou utlačování, zatím co Romové bráněni. Nespravedlivě nastavený systém umožňuje sociálně slabým Romům žít si lépe než kdejaký pracující člověk," píší ve facebookové pozvánce pořadatelé akce s názvem Celostátní protest proti systému sociálních dávek a černému rasismu.

„Když se lidé rozhodnou dát najevo nesouhlas, jsou bráni za extrémisty a jsou zmláceni nebo zatčeni policií. Kdy už politici přestanou tyto problémy přehlížet? Kdy konečně pochopí že Český lid si to nenechá líbit?" píší dále pořadatelé protestu.

Sejít by se měli lidé na náměstích ve městech po celé republice. Zatímco v Duchcově nebo v Českých Budějovicích, které zažily v posledních týdnech tvrdé střety protestujících radikálů a místních obyvatel s policií, jsou demonstrace nahlášeny, na Děčínsku tomu tak není. Pokud opravdu k protestním setkáním dojde, budou v rozporu se shromažďovacím zákonem.

Je to neohlášené

„Oficiálně jsme žádné ohlášení neobdrželi. Ale pokud se o tuto problematiku nezačne zajímat legislativa, tak budou promlouvat radikálové a lidé jim budou ochotně naslouchat," říká starosta Varnsdorfu Martin Louka.

Ve Varnsdorfu se chtějí lidé sejít na náměstí, odkud před dvěma lety vyrážely pochody k romským ubytovnám. Kolik lidí ale dorazí, není jasné.

„Půjdeme se v sobotu projít na náměstí. Bude hezké počasí a tak si dát kávičku a korzovat po náměstí," píšou si lidé na sociálních sítích o sobotním protestu ve Varnsdorfu.

Ten počítá s mnohem větší akcí v polovině září, kdy sem míří příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti, která je nástupkyní soudem rozpuštěné extrémistické Dělnické strany.

Podle ohlasů na sociálních sítích se lidé plánují sejít také v Děčíně na náměstí, v jehož těsném sousedství je dům, do kterého se v posledních měsících stěhují především Romové. Ale ani na děčínské radnici o ničem neví.

„Nikdo nám žádné setkání na tuto sobotu nenahlásil. Jediné informace, které máme, jsou ze sociálních sítí," uvedla ve středu dopoledne mluvčí magistrátu Romana Silvarová.

Přestože má být protest zaměřen na systém sociálních dávek, většina účastníků dává rovnítko mezi dávky a Romy.

„Chci vyjádřit nesouhlas se systémem dávek pro cikány a nepřizpůsobivé občany této země," napsal například na facebooku Jan Hajný. Podobná reakce přitom není ojedinělá.

Na sobotní vlnu protestů, která může zachvátit celou Českou republiku, se chystá také policie.

„V souvislosti se sobotními akcemi situaci monitorujeme. Nasazení sil a prostředků budeme vyhodnocovat podle aktuální situace," uvedla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Náhodě nechce nic ponechat ani děčínská městská policie.

„Budeme přijímat opatření, abychom byli schopni nasadit v případě potřeby větší počet lidí. Pokud by došlo k vyhrocení situace, tak naše reakce tomu bude odpovídat," uvedl ředitel městské policie Marcel Horák.

Zatím poslední policejní zásah při demonstraci  v Duchcově vyšel na více než milion korun a vyžádal si několik zraněných.

Celostátní protest
Na celostátní protest se začali lidé svolávat v uplynulých dnech. Roztříštěním protestů do co největšího počtu měst chtějí kromě jiného znesnadnit případné zásahy policie. Protestem chtějí vyjádřit nesouhlas se současným systémem sociálních dávek, který podle nich údajně nadržuje Romům.