Po dvou a půl letech by měl znovu v čele Rumburka stanout sociální demokrat Jaroslav Sykáček. Plyne to z koaliční dohody, kterou vítězná ČSSD podepsala ve středu pozdě večer s ODS a hnutím Město lidem. Koaliční partneři by měli získat posty místostarostů. ODS ale předem avizovala, že postaví svého starostenského kandidáta.

Sykáček znovu starostou?

Tři pro ČSSD, po dvou pro ODS a Město lidem. Takové bude rozložení budoucí rady města v Rumburku. Dohodly se na tom všechny tři koaliční strany.

„Starosta podle koaliční dohody připadne ČSSD, my navrhneme Jaroslava Sykáčka," uvedl šéf rumburské buňky sociální demokracie Ladislav Pokorný. Ten je s výsledkem poměrně dlouhého, více než dvoutýdenního povolebního vyjednávání spokojen.

„Je to maximum možného. Usilovali jsme o to, aby se do nové rady města zapojily více než dva subjekty. A to se povedlo. Podle mne je to stabilní řešení, není v zájmu města, aby jeho vedení mělo křehkou většinu," dodává Pokorný.

Proti Sykáčkovi Schäfer

Sykáček by ale neměl být jediným kandidátem na starostu. Svého člověka do boje 
o nejvyšší post ve městě vyšle také Občanská demokratická strana.

„ODS si vyhradila právo postavit svého kandidáta na starostu. S největší pravděpodobností ale neuspěje," má jasno lídr ODS v uplynulých komunálních volbách Karel Schäfer, který se bude o místo starosty pravděpodobně ucházet. Sykáčka totiž kromě ČSSD podporuje také třetí koaliční partner Město lidem. Tato dvě uskupení přitom mají většinu v zastupitelstvu.

V takovém případě by občanští demokraté měli obsadit post místostarosty. Kdo jím ale bude zatím Schäfer nechce prozradit.

„Personálie si necháme až na ustavující jednání zastupitelstva. Na místostarostu bych ale pravděpodobně nekandidoval," dodává Schäfer.

Naopak třetí koaliční partner, Město lidem, má jasno. Již před časem oznámilo, že pokud se bude podílet na vedení města, navrhne na místostarostu Aloise Kittla.

„Jsme spokojeni, odpovídá to výsledku voleb. A to včetně rozložení sil v budoucí radě města. Pro nás je to velký úspěch," uvedla Bronislava Nedvědová. Město lidem totiž kandidovalo teprve podruhé. V minulém volebním období mělo dva zastupitele.

Kdy bude nové vedení Rumburka zvoleno ale zatím není jasné. Svolání ustavujícího zastupitelstva totiž komplikuje stížnost na průběh voleb, kterou podali lidé kolem sdružení Rumburáci.cz a Sdružení nezávislých kandidátů – Evropských demokratů. Těm se nelíbilo, že právě Kittl měl svážet lidi do volební místnosti, kde měl dohlížet na to, jak volí. Navíc jim měl slibovat finanční odměnu.

„Mají zdravotní problémy. Nabídl jsem jim to již předtím. Ano, šel jsem s nimi do volební místnosti, neměl jsem žádný důvod se skrývat," uvedl 
v reakci pro Deník Kittl, který kvůli tomu již absolvoval výslech na policii. Podle budoucích koaličních partnerů ale hraje současné vedení Rumburka jen o čas a stížnost má obstrukční charakter.
Kromě rozdělení postů na radnici je součástí koaliční dohody také například postup v Lužické nemocnici, které 
v současné době šéfuje z pozice předsedy představenstva 
a zároveň i ředitele místostarosta Darek Šváb.

„V koaliční smlouvě je rekonstrukce představenstva 
i dozorčí rady. Nejprve je ale nutné postavit funkční vedení města," dodává Pokorný.

Koaliční partneři se také zavázali k transparentnímu zveřejňování zakázek nebo zveřejňování materiálů do zastupitelstva pro veřejnost ještě před jeho zasedáním.

Také po minulých komunálních volbách stanuli na radnici Rumburku sociální demokraté. V průběhu volebního období ale provázely vládnutí spory mezi Sykáčkem a Švábem, tehdy také členem sociální demokracie. Spory vyvrcholily odstoupením starosty Sykáčka a volbou nového starosty Jaroslava Trégra, který jako nestraník kandidoval za ČSSD.

Švábovo členství bylo nakonec po jeho problémech 
s policií a vazebním stíhání pozastaveno. On sám se rozhodl nezaplatit členské příspěvky, tím mu členství ve straně zaniklo.