Ředitele Oblastního muzea v Děčíně odvolali krajští radní v květnu, zájemci o tento post se mohli hlásit do konce června. Milan Rosenkranc předem avizoval, že se do konkurzu přihlásí. Nakonec ale neuspěl. Krajští radní dali přednost Vlastimilu Pažourkovi, bývalému děčínskému radnímu. V polovině 90. letech pracoval v muzeu, zakládal místní muzeum v Jiřetíně pod Jedlovou. Milan Rosenkranc stál v čele muzea od roku 1990.

Děčínské oblastní muzeum má pobočky ve Varnsdorfu a Rumburku a stálou expozici na děčínském zámku. Jeho hlavní specializací je historie lodní dopravy na Labi, další stálou expozicí je Město na louce. Ta popisuje původní Děčín ležící v místě dnešní Mariánské louky.

Výstava historických kočárků v děčínském muzeu, ilustrační foto.
Kraj hledá ředitele děčínského muzea, chce jít jiným směrem

Nechybějí ani archeologické vykopávky ze 13. a 14. století, kdy Děčín v těchto místech ležel. Kromě toho se v muzeu střídají příležitostné výstavy, oblíbená je pravidelná předvánoční výstava betlémů.

Změny se dotkly také chomutovského muzea. V jeho čele dosavadní ředitel Stanislav Děd. Jeho nástupkyní má být od října Markéta Prontekerová. Rozhodli tak krajští radní, usnesení zveřejnili včera na webových stránkách Ústeckého kraje.

„Není pro mě překvapení, že mě nejmenovali. To nemohlo dopadnout jinak,“ okomentoval Stanislav Děd, který stál v čele chomutovského muzea šestnáct let. Na konci května byl spolu s dalšími čtyřmi šéfy kulturních institucí bleskově a v tichosti odvolaný. Krajští radní sesadili vedle ředitele chomutovského muzea také hlavu děčínského muzea a galerií v Mostě, Lounech a Litoměřicích. To vyvolalo vlnu nevole zejména v řadách odborné veřejnosti. Umělci – akademici dokonce sepsali nesouhlasnou petici. 

Stanislav Děd se domnívá, že bylo jeho odvolání motivováno politicky, protože komunistům ve vedení kraj měla vadit jeho dlouholetá spolupráce se sudetoněmeckými krajanskými sdruženími či aktivity na podporu Tibetu. Svůj post se pokusil obhájit účastí v konkursu, který se konal 21. června. To se nepodařilo, proti výsledku konkursu se však hodlá odvolat. „Chci se v každém případě odvolat, nenechám jim to jen tak zadarmo,“ uvedl pro Deník. „Odvolání je založeno na důvodové zprávě, která je neregulérní,“ je přesvědčený. Podle zprávy jsou odvolaní ředitelé v pokročilém věku, a přestože jejich pracovní výsledky popisuje jako uspokojivé až výborné, zpochybňuje do budoucna jejich schopnost instituce vést.

Nástupkyní za dosavadního ředitele má být od 1. října Markéta Prontekerová, která řídí odbor vnějších vztahů na chomutovské radnici a roky pracovala jako muzejnice. Jmenovaná je na dobu určitou, a to na dva roky s možností prodloužení na dobu neurčitou.