Děčínsko – Více než dvacet lidí přišlo loni na Děčínsku o život sebevražedným způsobem. Dalších zhruba dvacet lidí se o sebevraždu během loňska alespoň pokusilo.  

Podle policejních statistik si na život v drtivé většině sáhnou muži. Loni spáchaly na Děčínsku sebevraždu pouhé dvě ženy – a dvacet mužů. Také jedna z prvních letošních obětí sebevraždy je muž; toho našel v polovině února pejskař v lesoparku na děčínském Kvádrberku. Muž se v lese oběsil.

„Absolutně nejčastější způsob u dokonaných sebevražd je oběšení – a to téměř sedmdesát procent,“ uvedl  policejní mluvčí Vojtěch Haňka.

Deset procent lidí využije k ukončení vlastního života střelnou zbraň, dalších deset procent se rozhodne skočit  odněkud z výšky.

„Mně se takhle zabil spolužák. Několik let po maturitě skočil v Děčíně z Pastýřské stěny,“ vzpomíná Jiří N. z Děčína a dodává, že měl s největší pravděpodobností dluhy.

Dalších pět procent lidí se podle Haňky otráví.

Jaká skupina lidí si nejčastěji sáhne na život, není ale podle statistik možné vysledovat. Policejní statistiky ani nesledují příčiny sebevražd – podle psychologů jsou to ale rodinné problémy, problémy s alkoholem, financemi či nešťastnou láskou.

Trochu jiná situace je u nedokončených sebevražd. Některé z nich jsou totiž pouze demonstrativní.

Opět je tu převaha mužů nad ženami, i když rozdíl není již tak velký jako v případě dokonaných sebevražd – mužský podíl činí na Děčínsku asi šedesát procent.

„Nejčastější způsoby u pokusů jsou zcela jinde. Vévodí jim pořezání a otrava,“ říká Haňka s tím, že k otravě lidé nejčastěji používají léky.

Sebevraždy u nás tvoří  něco přes deset procent celkového počtu úmrtí. V Česku se ročně stane kolem 1 600 dokonaných sebevražd, ovšem je zde mírná tendence ke snižování. V historii měření (od roku 1876) bylo nejvíce sebevražd v roce 1934, a to přes 4 000.