„Chlastá se tu ve velkém a bordel je až do rána,“ řekl Deníku jeden z obyvatel Krátké ulice, který si nepřál být jmenován. Redakce jeho jméno ale zná.

Krátká ulice se ve vyhlášce města o zákazu pití alkoholu na veřejnosti, která vzešla v platnost už v roce 2008 kvůli problémovým lidem, kteří na ulici často popíjeli a dělali nepořádek přímo v centru, což nebylo dobrou vizitkou města, navíc nenachází.

To potvrdil i zástupce ředitele děčínských strážníků Tomáš Pavlík. Lokalitu podle něj ale strážníci kontrolují pravidelně.

„Většinou se rušení nočního klidu odehrává uvnitř v domácnostech. Tady budou účinnější jiná opatření, jako je připravované opatření obecné povahy, kterým se má omezit vyplácení sociálních dávek,“ uvedl Tomáš Pavlík.

Aquapark Děčín.
V burkinách do bazénu? V Děčíně ne

V platnost totiž vzešla již v červnu novela zákona o pomoci v hmotné nouzi. Ta městu dovoluje vydat opatření na určité domy, kde se pak nově příchozím nájemníkům nebudou vyplácet doplatky na bydlení.


Novelizace vyhlášky o zákazu pití alkoholu se ale podle Tomáše Pavlíka připravuje také.

„Vyhláška se přizpůsobí nové legislativě a bude se zvažovat i zařazení dalších lokalit, přičemž ulice Krátká bude pravděpodobně jednou z nich,“ dodal Pavlík.

Podobný problém řeší i lidé žijící v okolí Kovářské ulice ve Varnsdorfu. „Prý se tam chlastá první liga. Obrovský bordel a kravál,“ upozornil v diskuzi na facebooku na problém Milan Hanl.

Jedeš fest se konal na děčínské Střelnici
FOTO, VIDEO: Na Jedeš festu to rozjel Xavier Baumaxa i Michal Šeps

Zdejší problémová ulice ale ve vyhlášce města o zákazu pití alkoholu na veřejnosti zařazena je.


Podle místostarosty města a zároveň ředitele varnsdorfské městské policie Josefa Hambálka je ale pití alkoholu na veřejnosti v této lokalitě minimální problém.

„Snažíme se, aby vyhlášku lidé dodržovali a pokuty se tam udělují. Podle záznamů z kamer o víkendu tam žádné problémy nebyly. Byl jsem tam v neděli i osobně a byl tam absolutní klid,“ uvedl Josef Hambálek s tím, že na místě pomáhají i asistenti prevence kriminality, tomu, že si tam někdo občas alkohol dá ale nelze vždy úplně zabránit.

„Primárně v této lokalitě je to ale téměř potlačené,“ dodal.

NOVELA ZÁKONA BUDE VÝSTRAHOU

Alkohol není zdaleka jediným problémem, na který si lidé žijící poblíž problémových lokalit stěžují. Vadí jim také hluk a nepořádek, jenž s ním může, ale ani nemusí být spojen.

Problémy v některých lokalitách už by mohl brzy srovnat nový zákon o pomoci v hmotné nouzi, který městu dovoluje vydat opatření na problémové domy.

Vedení města doufá, že novela bude dostatečnou výstrahou pro majitele domů, kterých se to týká.

„Pokud je situace neúnosná, můžeme jednat s majitelem s tím, že tuto možnost máme, a pokud si svůj dům nedá urychleně do pořádku a nezjedná si pořádek jak mezi nájemníky, tak i ve stavu domu, může k opatření město přistoupit,“ uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Mezi problematické domy by mohl patřit například nechvalně proslulý panelák v Zelené ulici na Starém Městě. Problémy s hlukem i nepořádkem jsou také ve čtvrti Boletice.

Tyršův most v Děčíně.
Tyršův most v Děčíně se letos chystá na další opravy