Čtyři z nich byly nainstalovány na zcela nových místech, kde budou nyní řidiči nově platit parkovné.

„Výměna automatů byla nutná, ty staré byly ve městě dvacet let, některé již byly zrezivělé," říká mluvčí děčínských strážníků Tomáš Pavlík s tím, že pořízení nových automatů vyšlo na 1,4 milionu korun. Vítězná firma vzešla z výběrového řízení – v ceně bylo nejen pořízení automatů, ale také jejich instalace v ulicích Děčína.

Nový automat se objevil například u bývalého hotelu Grand.Zdroj: Deník/ Luděk StínilVýměna proběhla v úterý, do konce týdne budou automaty zprovozněny.

Nového automatu se dočkali řidiči například na Husově náměstí.

„Práce na jednom automatu zabere hodinu až dvě," řekl jeden z techniků firmy při instalaci automatu u bývalého hotelu Grand.
Novinkou je, že jsou automaty solární, čili nejsou připojeny na elektřinu.

„Mají solární napájení. I kdyby došlo k poruše, automat bude normálně fungovat měsíc až dva. To se hodí zejména v zimních měsících, kdy není sluneční záření tak silné," dodává Tomáš Pavlík.

Nový automat se objevil například u bývalého hotelu Grand.Zdroj: Deník/ Luděk StínilDalší novinka je pro řidiče již méně příjemná: v Děčíně se totiž bude nyní parkovné platit na více místech, a to na ulici Prokopa Holého, v Anenské, Hudečkově, Březinově a také na Komenského náměstí. Rozšíření parkovacích zón již bylo schváleno, čekalo se právě na dodání automatů, aby mohlo začít platit.

„Zpočátku budeme řidiče na nutnost platit parkovné v nových lokalitách upozorňovat, nebudeme hned rozdávat na auta botičky. Lidé si na to musí zvyknout," říká ředitel městské policie Marcel Horák.

Parkovné se v Děčíně platí každý všední den od 
8 do 18 hodin. V sobotu 
a v neděli mohou řidiči po městě parkovat zdarma.