Ve 04:00 vyjel speciální vlak mezi Hlavním a Východním nádražím, který spojil oba břehy. Časně ráno byla hladina ve výšce 831 centimetrů, obvykle tam jsou méně než tři metry vody. Labe stoupne podle nejnovějších prognóz o půl metru méně než v roce 2002, kdy dosáhlo 12,25 metru.

Postupně bude v zaplavovaných částech vypínána elektřina.Ráno začala mezi Hlavním a Východním nádražím na opačných březích Labe jezdit kyvadlová vlaková doprava.

„Pro dopravu z jedné strany města na druhou mohou občané využít pravidelné vlakové spoje mezi Hlavním a Východním nádražím. Pro jízdu v tomto vlaku stačí průkazka MHD. Mezi těmito místyji bude kyvadlově jezdit motorový vlak podle potřeb obyvatel. Motorák bude jezdit zdarma," uvedla mluvčí města Markéta Lakomá.

První evakuace ve městě začaly v neděli ve 20:00.

„Asi 790 obyvatelům města z šestnácti ulic bylo sděleno, že by se měli evakuovat. Hladina stoupá pomaleji, než jsme očekávali, tak někteří nevěří, že vystoupá tak vysoko," uvedla mluvčí. V pondělí večer město nařídilo evakuace také Loubí, Jakubů, Labského nábřeží a části Podmokel včetně obchodního domu, kina a dalších firem.

Labe ve městě dosáhlo třetího povodňového stupně v neděli odpoledne. Děčín postavil protipovodňové stěny, ty ale nejspíš nebudou stačit. Kromě Labe přitéká do města také Ploučnice, která v roce 2010 vyplavila zimní stadion a plavecký areál. V Ústeckém kraji je zatím na prvním povodňovém stupni, v Libereckém, odkud přitéká, ale na druhém a ještě v neděli byla na třetím, nejvyšším stupni.