Již letos na podzim by se měli lidé dočkat nového osvětleného přechodu na Ústecké ulici u restaurace Švejk. Získal totiž druhý nejvyšší počet hlasů v hlasování společnosti ČEZ.

„Hlasovalo celkem 11 081 Severočechů. Vítězný přechod v Jablonci nad Nisou U Přehrady obdržel 1 846 hlasů, druhé místo zaujal přechod v Děčíně s 1 528 hlasy a třetí místo obsadil přechod v Mníš-ku u Liberce s 1 300 hlasy," shrnuje výsledky ankety mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Celkem hlasovalo v celé republice přes 100 tisíc lidí.

V průběhu června a července přidělí Nadace ČEZ granty vybraným městům a obcím, které zpracují projekty, rozpočty a zahájí stavební řízení. Po prvních nově upravených přechodech se tak lidé projdou už letos na podzim.

Jen za první čtyři měsíce letošního roku se na vyznačených přechodech pro chodce stalo 368 dopravních nehod, při nichž se 59 lidí těžce zranilo a čtyři zahynuli. Vloni na přechodech zemřelo za celý rok dokonce 35 osob.

„Zvyšování bezpečnosti dopravního provozu je jednou z našich hlavních priorit. I přes všechna chystaná opatření by ale chodci neměli zapomínat na vlastní bezpečnost," říká šéf dopravní policie ČR Tomáš Lerch.

Podle policie jsou v Děčíně minimálně dva přechody, které patří mezi rizikové. Jeden je na Teplické ulici pod Základní školou Vojanova.

„Sice je tady semafor, ale přechod patří mezi problémové," říká děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.

Možná ještě horší situace je na přechodu na Kamenické ulici u sídliště.

„Není tady semafor, ani ten přechod není osvětlený. Řidiči tady téměř nezastavují, a když chce někdo přejít, respektují v okamžiku, kdy tu stojí policista," dodává Trypesová.

Nebezpečný je také přechod u Lidlu, kde auta srazila již několik lidí. Ten ale osvětlen je. Přechodů, které mají zjevné nedostatky, je bohužel v České republice stále hodně. Jen na silnicích I. tříd identifikovala Dopravní policie 423 rizikových přechodů bez osvětlení a bezpečnostních prvků.