Dokonce ani nepočítá s jarním mytím silnic. Pokud se akce Čisté město koná, vyjde městskou pokladnu na přibližně jeden milion korun. A ten letos chybí.

„Letos se bohužel nepodařilo v rozpočtu najít dostatek peněz na to, abychom mohli úklidovou akci uskutečnit," vysvětluje mluvčí děčínské radnice Markéta Lakomá. Přitom loni na jaře se lidé po dvouleté přestávce opět mohli zbavit třeba starých skříní nebo koberců přímo u domů. Díky akci nemuseli jezdit do sběrných dvorů. Městu se totiž loni podařilo díky mírné zimě ušetřit. A uspořené peníze investovalo právě do úklidové akce.

Podobné úklidové akce se Děčínu v minulosti vyplatily, nemusel totiž řešit tolik černých skládek. V dobách, kdy se mohli obyvatelé města legálně zbavit svého velkoobjemového odpadu do kontejnerů rozmístěných po městě, platilo město za likvidaci černých skládek pouhých 300 tisíc korun. Naopak v roce 2011, kdy se svozová Akce Čisté město již druhým rokem nekonala, muselo město zaplatit ze svého dokonce 770 tisíc korun.

To, že Akce Čisté město nebude, se lidem v Děčíně ani trochu nelíbí.

„To snad není pravda, bože, bože kam jsme to dotáhli?" ptá se například na Facebooku Děčínského deníku Irena Kerberová. A to není všechno. Kromě odvozu starých věcí se budou muset letos lidé v Děčíně obejít i bez důkladného čištění ulic vodou po zimě. Přitom každoročně vyrážely do ulic města s prvními jarními dny kropící  vozy. Letos ale nevyrazí. „Pro tento rok počítáme pouze s kartáčovým čištěním komunikací. V jednotlivých ulicích na to včas upozorní dopravní značky," doplnila mluvčí radnice Markéta Lakomá. Na blokové čištění ulic nedošlo ale už ani v loňském roce. Tehdy ale nebylo nutné silnice po poměrně mírné zimě tak intenzivně uklízet.

Co ostatní?

Naopak ve Hřensku mají podobnou úklidovou akci již za sebou. Během uplynulého víkendu mohli lidé odnést starý nábytek, koberce nebo barvy na celkem pět míst. V porovnání s minulými lety byl ale zájem výrazně menší, přibližně poloviční.

„Lidé odevzdali do kontejnerů na dvě a půl tuny odpadu, plus asi patnáct starých pneumatik. Oproti minulým letům je to ale výrazně méně, to běžně končilo v kontejnerech pět až šest tun odpadů," říká starosta Jan Havel. Podle jeho názoru může za tak výrazný propad přetrvávající zimní počasí. „Na Meznou totiž nedorazili chalupáři, kteří po zimě vždy vyklízeli svoje chaty a chalupy od zbytečných nebo starých věcí," dodal starosta. Po Hřensku se v sobotu rozjelo šest automobilů a jeden mobilní lis. Nejčastěji lidé vyhazovali elektrické spotřebiče, jako jsou ledničky nebo mikrovlnky, případně vysloužilý nábytek. Často se v kontejnerech na nebezpečný odpad objevovaly i plechovky se starými barvami.