Vyhláška o regulaci hazardu v Děčíně byla diskriminační, rozhodl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Děčín tak má zaplatit téměř půlmilionovou pokutu. Proti rozhodnutí se chce bránit.

Antimonopolní úřad se vyhláškou, která dnes už neplatí, zabýval od loňského léta. Tento týden rozhodl o udělení pokuty ve výši 499 tisíc korun. Děčínu přitom hrozila výrazně vyšší pokuta, podle původních propočtů děčínské radnice mohla dosáhnout až 750 tisíc korun.

Vyhláška jasně vyjmenovávala konkrétní místa, kde je možné provozovat herny nebo kasina. Zároveň stanovila, že v každé herně mohou být nanejvýš čtyři automaty.

„Výběr adresních míst a stanovení maximálního počtu povolených výherních přístrojů přitom nebylo provedeno na základě objektivních, nediskriminačních a předem známých kritérií,“ uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v tiskové zprávě.

Volby - ilustrační foto
Volby: Do Sněmovny chce v říjnu 86 lidí z Děčínska

Prozatím jde o prvoinstanční rozhodnutí, které může Děčín napadnout. „Proti rozhodnutí podáme rozklad,“ reagovala na rozhodnutí mluvčí magistrátu Markéta Lakomá.

Pokud by Děčín s rozkladem k předsedovi ÚOHS Petru Rafajovu neuspěl, má ještě možnost se obrátit na soud. A právě všech zákonných možností radnice chce využít.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se vyhláškou začal zabývat loni v létě a už tehdy dal najevo, že podle jeho názoru není v pořádku. A to přesto, že před schválením zastupiteli vyhlášku odsouhlasila také ministerstva vnitra i financí.

„Město Děčín svým postupem bez objektivně ospravedlnitelných důvodů narušilo hospodářskou soutěž na trhu provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her,“ má však podle zveřejněné zprávy jasno antimonopolní úřad.

„CHRÁNÍME OBČANY“

Podle děčínské primátorky Marie Blažkové chrání úřad podnikatele, kteří mají z tohoto podnikání své zisky. „A my zase chráníme naše obyvatele před důsledky hazardu,“ vysvětlovala na začátku letošního roku primátorka.

Děčín přesto narychlo přijal novou vyhlášku, která herny v Děčíně zcela zakázala a povolila pouze kasina. Původní vyhláška povolovala pouze tři kasina, nyní jich jsou ve městě téměř dvě desítky. Velmi často na místech, kde původně byly herny.

Přitom kasina byla pro odborníky přijatelný kompromis. Nejvíce problémů je totiž s hernami, se kterými je spojována drobná kriminalita nebo prodej drog.

Vyhlídková věž Labská stráž prochází rekonstrukcí.
FOTO: Labská stráž prochází opravou. Výhledy budou bezpečnější