Na přibližně 150 milionů korun by podle studie mělo vyjít zvýšení protipovodňových zdí na podmokelském břehu Labe. Děčín se teď o tom snaží vyjednávat s Povodím Labe.

Voda prosakují skrz  kanály pomalu zaplavuje kruhový objezd u mototechny. Postupně se voda převalí přes mobilní zdi. Takový obrázek se naskytl během letošních povodní v Podmoklech. V budoucnu by vše ale mělo být jinak. Podle náměstka děčínského primátora Pavla Sinka existuje studie, podle které by bylo možné zvýšit zdi na úroveň padesátileté vody. Tedy na stejnou, jaká je na pravém břehu Labe, kde při červnových povodních zdi uchránily před vodou poměrně velké majetky.

„Bude další etapa budování protipovodňových opatření, na kterou půjdou ohromné peníze ze státního rozpočtu," říká Sinko s tím, že peníze bude možné využít i na zvýšení stávajících stěn. Při jejich stavbě byl totiž podhodnocen chráněný majetek.

To potvrzuje také Naděžda Kozlová z ministerstva zemědělství, které má péči o řeky na starosti.

„Třetí etapa by měla začít 
v příštím roce. My na ministerstvu zemědělství prozatím počítáme na rozjezd této etapy se čtyřmi miliardami. Ale vše samozřejmě záleží na vývoji státního rozpočtu. Nejprve budou financovány práce na dokumentačních podkladech. Prioritně budou tyto peníze určeny pro podniky Povodí," řekla Děčínskému deníku vedoucí oddělení vodohospodářské politiky a protipovodňových opatření. Podle jejích slov je důležité posouzení ochráněného majetku. Druhá etapa přitom vyšla státní rozpočet na jedenáct miliard korun a byla prodloužena do příštího roku.

Jasněji by mohlo být na začátku října, kdy se zástupci děčínského magistrátu sejdou s odborníky pracujícími na budování protipovodňových zdí.

„Následně se vypravíme i s vedoucím odboru životního prostředí za generálním ředitelem Povodí Labe," nastiňuje další postup Sinko.

Podle studie by navíc nebylo nutné zasahovat do základů, které sahají mnoho metrů pod zemí. V místech, kde jsou mobilní zábrany by tak podle Pavla Sinka mělo stačit vyměnit stulpice, tedy sloupy držící mobilní zábrany, a dodat další lamely. Stálé betonové zdi pak bude nutné nastavit.

Možnost zvýšení protipovodňových zdí v Podmoklech uvítali i obyvatelé Děčína.

„Je super, že na městě jsou lidi, který opravdu něco dělají pro nás pro občany. Určitě je to dobrý nápad, protože na pravém břehu Labe ty zábrany fungují, což je úspěch," napsala na Facebooku Děčínského deníku Hana Pavlisová.

Někteří se ale obávají toho, jak kvalitní budou. Během letních povodní se totiž stal internetovým hitem záběr porovnávající protipovodňovky v Rakousku a v Děčíně.