Opravit potřebují tři lávky a svah v úseku na cyklostezce pod děčínským zámkem.

„Na lávkách je potřeba vyměnit zábradlí, na kterém zřejmě nezafungoval ochranný nátěr. Na dvou lávkách je pak potřeba vyměnit dřevěnou mostovku," vyjmenovává problémy náměstek primátorky Jiří Anděl.

Kromě toho je potřeba zasanovat část svahu náspu, po kterém cyklostezka vede. Na jednom místě se totiž utrhlo přibližně 25 metrů krajnice. Za problémy může nejspíše spodní voda, část viny může mít také zimní údržba. Tu totiž na cyklostezce provádějí malé náklaďáky.

Dohromady by opravy měly vyjít na téměř 1,2 milionu korun, město požádá o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Ta by měla pokrýt 85 procent nákladů. Pokud město bude se žádostí úspěšné, zaplatí za spoluúčast přibližně 170 tisíc korun.

Pokud Děčín se žádostí o dotaci nebude úspěšný, bude cyklostezku opravovat po částech. Například na mostovce vymění jen nejpoškozenější prkna. Podle projektu, se kterým se snaží město uspět u Státního fondu dopravní infrastruktury, by měly být vyměněné kompletní mostovky.

„Dřevěné prvky zkusíme tlakově ošetřit, abychom zamezili šíření hniloby," doplnil Anděl.

O cyklostezku se starají také v sousedním Benešově nad Ploučnicí. Tam se ale jedná jen o běžnou údržbu, jako je například sekání trávy podél cyklostezky Ploučnice.

„Jedná se o přibližně 70 tisíc korun ročně. V době stavby byla dohoda, že město převede kraji pozemky a ten na nich postaví stezku. Po uplynutí pětileté udržitelnosti by pak měly pozemky opět přejít na město. S tím ale nejsme úplně ztotožněni," říká benešovský starosta Filip Ušák s tím, že nákladné opravy hradí kraj. Například před několika týdny napáchaly přívalové deště škody za stovky tisíc korun. To by měl opravit kraj prostřednictvím pojistky.