Po loňské ničivé povodni provozovatelé opravili areály, vylepšili službya nabídku ubytování či stravování. Labskou stezku využívají pro nenáročný terén hlavně senioři a rodiny s dětmi.

V Ústí nad Labem ve čtvrti Brná se letos otvírá cyklokemp Loděnice, jenž v roce 2013 změnil majitele.

Jeho historie sahá do roku 1963, kdy byl zkolaudován jako rekreační středisko. V minulosti jej využívaly hlavně oddíly vodních sportů, především kajakáři a vodní lyžaři.

„Pro svou ideální polohu přímo u řeky Labe a na Labské cyklostezce se nyní zaměřujeme převážně na cyklisty a cykloturisty," řekla Jitka Schořová z cyklokempu.

V kempu nyní opravují chatky, po rekonstrukci je hlavní budova. V areálu jsou místa pro stany, obytná auta či karavany.

„Ubytování v hlavní budově zprovozníme až v průběhu sezony," doplnila Schořová. K dispozici jsou návštěvníkům sportoviště a hřiště.

Na Střeleckém ostrově v Litoměřicích v sousedství cyklostezky je Autokemp Slavoj. Areál, který byl zcela pod vodou v roce 2012, částečně v roce 2006 a znovu loni, se otevře pro návštěvníky na přelomu dubna a května.

„Kvůli povodni jsme měli loni měsíc a půl zavřeno, museli jsme opravovat úplně všechno, teď už jen dokončujeme práce," řekl provozovatel kempu Josef Hájek.

Zahraniční turisté zůstávají v kempu i na prodloužené víkendy, Češi spíše na jednu noc.

„To spíš cizinci si prohlédnou město nebo zajedou do Terezína, Češi přijedou večer, ráno sednou na kolo a už je nevidíte," popsal Hájek.

Díky cyklostezce roste podle Hájka počet seniorů a rodin s dětmi, kteří v kempu přespávají.

„Nenáročný terén a možnost výletů do Ústí nebo na druhou stranu k Mělníku je určitě vítaným zpestřením pobytu," zmínil Hájek.

Třetí cyklokemp podél stezky je v Děčíně. Během letošní sezony chce Ústecký kraj umístit na stezce informační tabule a rozšířit tak zázemí pro cyklisty.

Ti mohou pro orientaci na celé Labské stezce využít oficiálního průvodce Handbuch 2014, jenž je v češtině dostupný na internetu.