Lidé žijící v blízkosti zimních stadionů na Děčínsku se nemusí obávat ohrožení při úniku čpavku. Toho je na stadionech tak málo, že by se velmi rychle rozptýlil ve vzduchu.

Zimní stadiony bývaly svého času postrachem, obzvlášť pokud byly uprostřed zástavby. Ve svých útrobách totiž skrývaly tuny čpavku, z něhož se po úniku mohl stát velmi snadno neviditelný vrah. To je ale již minulostí, stadiony totiž začaly využívat moderní technologie, které si vystačí s výrazně menším množstvím nebezpečné látky.

„Dříve jsme měli na zimáku  v Děčíně přes čtyři tuny čpavku, dneska jeho množství ani zdaleka nedosahuje jedné tuny." říká manažer HC Děčín  Jan Havlíček.

Přesto jsou pro případ úniku amoniaku pečlivě připravené plány.

„Pokud by unikl čpavek na děčínském zimním stadionu, došlo by k uzávěrám okolních ulic, bylo by nutné vyklidit sousední nákupní centrum," říká hasič Jan Masojídek, který má podobné situace na starosti. Koncentrace čpavku by ale byla tak nízká, že by nikoho přímo na životě neohrozila, nanejvýš by čpavek působil dráždivě. Nebylo by ani nutné evakuovat nedalekou základní školu, tam by totiž čpavkový mrak nedosáhl.

Právě hasiči by se v případě jakéhokoliv problému o úniku prakticky okamžitě dozvěděli. Stejně jako na jiných stadionech, tak i na děčínském zimáku musí být detekce případného úniku čpavku.

Podobná situace je také na zimním stadionu v Rumburku, na tom je ale podle hasičů o něco více čpavku. O výrobu ledu se tam starají přibližně dvě tuny bezbarvého plynu amoniaku.

Ale ani v případě zimního  stadionu v Rumburku by nebylo díky malému množství jedovaté látky nutné sáhnout k rozsáhlé evakuaci.
Na případné problémy jsou připraveni i v nedalekém Varnsdorfu, také tam je totiž zimní stadion.

Potencionálně nejnebezpečnější místo z pohledu množství čpavku byla bývalá Rybena v Rumburku. Ta totiž používala staré technologie, které potřebovaly značné množství tohoto chladícího média.

Do jeho množství se promítla také rozsáhlost chlazených prostor v bývalé továrně na zpracování ryb. Ta byla ale před lety uzavřena, a tak je nyní nejvyšší koncentrace čpavku právě na zimních stadionech.

Kromě čpavku mají připravené krizové plány také například plavecké areály. Ty totiž používají další prudce jedovatou látku – chlor. Toho je například na rumburském plavečáku přibližně 200 kilogramů.

„Ale také v tomto případě by v případě úniku bylo nutné evakuovat poměrně malé množství lidí," dodává Masojídek.