Sobota 25. července – Téměř dvě stovky závodníků se v sobotu zúčastnily tradičního Northco Bartys triatlonu ve Varnsdorfu. Na závodníky čekalo půl kilometru plavání, dvacet kilometrů na kole a čtyři a půl kilometru běhu. Kromě hlavního závodu se bylo možné zapojit i do štafetového závodu, připraven byl i dětský závod.

Neděle 26. července – Měřicí přístroje Povodí Labe zjistily v posledních týdnech na dolním toku řeky Labe mezi Ústím nad Labem a Hřenskem neobyčejně silné zamoření nebezpečnými polychlorovanými bifenyly (PCB). V řece jich je mnohonásobně více než ještě na jaře letošního roku. Během pouhých několika málo měsíců stoupla jejich koncentrace čtyřicetinásobně. Podle mluvčí Povodí Labe Jany Burianové začala v letošním druhém čtvrtletí zvýšené koncentrace PCB zaznamenávat měřicí stanice v Děčíně. Nakonec se ukázalo, že nejde jen o Děčín, ale o celý tok od Ústí nad Labem níže. Podle ředitele závodu Dolní Labe Jindřicha Zídka je jisté, že zdroj PCB se nachází někde pod střekovskými zdymadly nebo v Bílině. Voda v Labi je ale podle měření v pořádku, výrazně vyšší koncentrace jsou pouze v usazeninách na dně řeky.

Čtěte: V Labi našli nebezpečný jed!…ZDE…

Pondělí 27. července – Na 22 let poslal v pondělí ústecký krajský soud Zdeňka Streleckého za vraždu a znásilnění za mříže. Soud Streleckému zároveň nařídil ústavní sexuologickou léčbu. Znalci u něj odhalili závažnou deviaci, útočný sadismus. Strelecký, který u soudu nevypovídal, se v závěrečné řeči za svůj čin omluvil. Jeho advokát Pavel Kras požadoval překvalifikování činu na nejmírnější odstavec trestního zákona, za který hrozí 10 až 18 let vězení. Argumentoval přitom tím, že k pohlavnímu styku s obětí došlo až poté, co zemřela. Znalci u devětadvacetiletého Zdeňka Streleckého odhalili závažnou poruchu, útočný sadismus. Jeho pobyt na svobodě považují za nebezpečný. K jeho dopadení vedl největší sběr genetických vzorků v historii české policie. Celkem kriminalisté odebrali na 1500 vzorků DNA. Se sběrem genetických vzorků začali policisté několik týdnů po vraždě. Nakonec jejich mravenčí práce přinesla úspěch. Shodu totiž ukázal vzorek číslo 1002. Na konci ledna si tak policisté mohli přijít pro Zdeňka Streleckého. Sedmadvacetiletá žena, kterou Strelecký podle nepravomocného rozsudku zavraždil, odešla z domova loni 28. června. Podle soudu ještě ten den odpoledne potkala u Pivovarského rybníka v Rumburku Streleckého. Ten ji po hádce napadl, rdousil a škrtil, následně ji znásilnil. Tělo pak odtáhl do křoví, kde ho policisté našli o dva dny později při rozsáhlé pátrací akci.

Psali jsme: 22 let vězení za smrt mladé ženy. Vraha Streleckého usvědčil vzorek DNA…ZDE…

Úterý 28. července – Magistrát v Děčíně vydal zákaz odběru vody z více než deseti potoků a řek na Děčínsku. Trápí je totiž dlouhodobé sucho. Zákaz platí do odvolání, podle předpokladů to může ale být až do konce letošního října. Zákaz odběru vody z povrchových vodních toků a ploch vyhlásil děčínský odbor životního prostředí na žádost Povodí Ohře. Zákaz odběru vody platí ve vybraných lokalitách na těchto tocích: Bílý potok, Bobří potok, Bukovinský potok, Bystrá, Kamenice, Fojtovický potok, Chřibská Kamenice, Kamenička, Lísecký potok, Merboltický potok, Olešnička, Ploučnice, Valkeřický potok.

Středa 29. července – Desítky dobrovolníků z Děčína a okolí každoročně pomáhají v nejrůznějších neziskových organizacích. Jen ti sdružení pod Dobrovolnickým centrem občanského sdružení Slunečnice loni ušetřili téměř čtvrt milionu korun, které by tyto organizace jinak musely vyplatit na mzdách. V roce 2014 odpracovali 1622 hodin, převážně v sociálních službách.

Čtěte: Dobrovolníci loni ušetřili organizacím svou prací téměř čtvrt milionu korun…ZDE…

Čtvrtek 30. července – Již možná příští rok se dočkají obyvatelé děčínského sídliště Březiny prvních úprav veřejných prostorů. Záleží to na tom, zda budou vyhlášené vhodné dotace. Magistrát, který chce být na takovou příležitost připravený, nyní začal s přípravou všech podkladů pro dotační žádost.

Pátek 31. července – Ke dvěma velkým požárům museli během pátku vyrazit hasiči na Děčínsku. Již po druhé hodině ráno hasili dům v Jílovém, kde dokonce vybuchla propanbutanová láhev. Kvůli nadýchání se kouře museli být dva lidé z hořícího domu, ke kterému vyjelo osm jednotek hasičů, převezeni do nemocnice. Po přibližně desetihodinovém boji s ohněm ale na hasiče nečekal odpočinek. Krátce po poledni se totiž znovu rozezněly hasičské sirény. Tentokrát hořel velkokapacitní seník v Malšovicích. Do Malšovic postupně dorazili profesionální hasiči a dobrovolné jednotky nejen z Děčína, ale i z Benešova nad Ploučnicí. Postupně se u haly střídalo větší množství hasičských cisteren, které dovážely vodu. Přesto se nedařilo dostat oheň dlouho pod kontrolu. Žár od hořících balíků byl tak velký, že se začala bortit ocelová konstrukce haly. 
V malšovickém zemědělském areálu to přitom není první podobný požár. Balíky slámy zde hořely již před čtyřmi lety v zimě a na jaře.