Sobota 17. října – O osm milionů korun méně má podle rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj dostat proplaceno Děčín za druhou fázi revitalizace sídliště na Starém Městě. Tak zvanou korekci dotace dostal za dodatečné změny ve smlouvách. Radnice v Děčíně ale s korekcí nesouhlasí a brání se správní žalobou, o jejímž podání rozhodla děčínská městská rada. Hlavní problém podle kontrolorů spočíval v měnění výše pokut po podepsání smlouvy na opravu velké části staroměstského sídliště za přibližně 32 milionů korun. Původně totiž byly pokuty nastaveny na 50 tisíc za každou pozdě dokončenou část, třeba i lavičky za 30 tisíc korun. Později si ale magistrátní úředníci uvědomili, že by s podobnou výší pokuty narazili u soudu a změnili ji. Protože se tak ale stalo až po uzavření výběrového řízení, došli kontroloři k názoru, že tak mohla být omezena konkurence. Není totiž možné vyloučit, že některé případné uchazeče o zakázku odradila výše pokut.

Neděle 18. října – Dlouhých deset zápasů museli čekat varnsdorfští fotbalisté, než se ve druhé lize dočkali výhry. Po čtyřech remízách a pěti prohrách varnsdorfští naplno bodovali, když před svými fanoušky přehráli České Budějovice 3:2. Šlo ale o těžce vydřené tři body, o jejichž zisku rozhodl Varnsdorf až v nastaveném čase.

Pondělí 19. října – V pondělí rozhodla vláda cestou na své výjezdní zasedání v Ústí nad Labem o zvýšení platů ve veřejném sektoru o tři procenta. To má nepříjemný dopad také na obce a města na Děčínsku a Šluknovsku. Ta totiž musí na konci roku, kdy jsou rozpočty již napjaté, najít i mnoho desítek tisíc korun, aby mohly vládní nařízení o zvýšení platů naplnit. Například ve Šluknově se jedná každý měsíc o padesát tisíc korun. Podobné problémy mají také příspěvkové organizace, ty musí často požádat své zřizovatele o přesun části peněz určených na provoz na mzdy.

Úterý 20. října – I více než tisíc lidí je hlášeno na jednotlivých obecních a městských úřadech na Děčínsku a Šluknovsku. Dohromady se jedná o tisíce lidí s fiktivním trvalým pobytem. Obcím ale takoví obyvatelé přinášejí zpravidla jen problémy, navíc kvůli fiktivním trvalým pobytům přicházejí obce a města i o nemalé peníze. Lidé hlášení na radnicích totiž neplatí poplatky za svoz odpadu nebo za psy, navíc se podle počtu obyvatel vypočítává i obecní podíl na daňových výnosech.

VÍCE JSME PSALI ZDE…

Středa 21. října – Nepříjemná překvapení zažili geologové dělající průzkumné vrty pod děčínskou plaveckou halou. Jak se podařilo z předběžných výsledků zjistit, je hala postavena na několik desítek let staré navážce pocházející ze stavby sousedního sídliště na Starém Městě. Ve vzorcích z vrtné soupravy našli odborníci například cihly nebo klacky. V jednom místě se dokonce vrtná souprava propadla asi o půl metru dutinou. Jaký bude další postup určí teprve podrobná analýza, kterou si město nechalo vypracovat. Čtyři vrty u plavecké haly a následné zpracování vzorků vyjde městskou pokladnu na přibližně půl milionu korun.

Čtvrtek 22. října – Nejméně ještě jeden rok bude trvat rekonstrukce kanalizace a vodovodu na Dělnické ulici. Hotová přitom měla být již na konci letošního října. Během výkopů se ale ukázalo, že došlo ke kolizi s plynovodním potrubím. Současné normy upravující odstup plynovodu a kanalizace mezi sebou jsou totiž odlišné od těch platných před dvaceti lety, kdy byl plynovod položen. Kvůli překládání plynovodu bylo nutné částečně uzavřít kruhový objezd u výtopen a Husitskou ulici, která nyní slouží jako objízdná trasa. Nově se bude jezdit Budapešťskou. Tyto uzavírky by měly trvat do poloviny prosince, kdy by měla být hotova přeložka plynovodu v nejproblematičtějším úseku.

VÍCE O PROBLÉME NA DĚLNICKÉ ULICI JSME PSALI ZDE…

Pátek 23. října – Přes dva miliony korun za nákup energií se podařilo v letošním roce ušetřit Benešovu nad Ploučnicí. Nejvíce peněz ušetří městská teplárna. Té se podařilo díky nákupu na komoditní burze snížit cenu plynu pro příští dva roky o 1,67 milionu korun. Dalších 200 tisíc uspořilo město na elektřině pro veřejné osvětlení. V desítkách tisíc korun se počítají také úspory za dodávky energií do městských domů.