Sobota 29. dubna – Na problémy v parku nedaleko kina ve Varnsdorfu, kde o Velikonocích našli zavražděného devatenáctiletého Dominika, si stěžují lidé ze sousedství. Vadí jim především hluk a nepořádek, v parku se mají pohybovat také dealeři drog a jejich zákazníci. Podle města zde problémy jsou, mnohem větší ale vidí u knihovny. Před časem přišla skupina lidí z Varnsdorfu s nápadem, že by se právě toto hřiště mohlo oplotit, aby se do něj při svých večerních a nočních akcích nestahovali především opilí lidé. Ti v něm pak nechávají nepořádek nejen v podobě poházených lahví. Zastupitelstvo ale jejich návrh odmítlo.

V parku ve Varnsdorfu vzniklo pietní místo na místě, kde mladík zemřel.
Lidé z okolí parku, kde zavraždili Dominika, si stěžují na hluk i drogy

Neděle 30. dubna – Na Děčínsku se pálily čarodějnice. V Děčíně se největší pálení čarodějnic uskutečnilo na nábřeží pod zámkem, jen pohádkovou cestou prošlo na 250 dětí s rodiči. Pro jeho návštěvníky byl připraven po celé odpoledne bohatý doprovodný program. Kromě tanečních vystoupení nebo vystoupení mažoretek byl velký zájem o autogramiádu basketbalových Válečníků. Jedním z pořadatelů byl totiž se svým projektem Koubasket jejich kapitán Jakub Houška, který pak spolu s primátorkou Marií Blažkovou také zapálil velký oheň. Pálení čarodějnic ve Varnsdorfu doprovodil tradičně ohňostroj. Nechybělo ale ani divadlo pro děti nebo koncerty, na kterých se tentokrát představily kapely The Pix a Krleš.

Čarodějnici upálili i v Děčíně na nábřeží pod zámkem.
OBRAZEM: Ohně vzplály, čarodějnice upálili i na Děčínsku

Pondělí 1. května – Ostrý start má za sebou nově otevřená restaurace v Děčíně na Pastýřské stěně, lidově zvaná Nebíčko. Turisté, kteří sem zavítají, se tu mohou po několika měsících konečně občerstvit. A zájem mezi lidmi je. Například na pálení čarodějnic tu bylo více než 400 lidí. Oficiálně má ale restaurace otevřeno od 1. května. Do Nebíčka láká provozovatel Pavel Hakl na grilované speciality. Vlající oranžový prapor z balkonu zámečku je pak signálem, že se ten den griluje celé prase.

Nebíčko v turistické sezoně funguje. Lidé si tu mohou dát třeba grilované prase.
FOTO: Občerstvení v Nebíčku funguje, když vlaje vlajka, griluje se tu prase

Úterý 2. května – Vrcholné politiky z Děčínska zaskočil úterní pád vlády. Pro děčínského poslance Jaroslava Foldynu (ČSSD) bylo úterní oznámení premiéra Bohuslava Sobotky o demisi vlády překvapením. Považuje jej za silný signál, po kterém by měly následovat i další kroky. Premiér o svém úmyslu zřejmě neinformoval ani poslance sociální demokracie.

Středa 3. května – Inteligentní zastávka se ve středu objevila na zastávce na Tyršově ulici v Děčíně. Cestujícím poskytne přesné dopravní informace včetně přehledu o spojích. Panel zobrazuje čísla linek MHD, směr, čas odjezdu a zároveň informuje o změně provozu na základě informací z dispečinku. Chytrou zastávku zdarma získal na zkoušku děčínský dopravní podnik. Jedná se prozatím o zkušební provoz. Jednotlivé funkce se budou spouštět postupně. Podle mluvčí města Markéty Lakomé město v tuto chvíli hledá dotační titul, který by mohlo využít pro nákup.

Instalace chytré zastávky v Děčíně na Tyršově ulici.
FOTO, VIDEO: Děčín má chytrou zastávku, na cestující umí i mluvit

Čtvrtek 4. května – Zahrada u správy národního parku v Krásné Lípě se promění v jednu velkou učebnu. Již před letošními prázdninami zde vyroste nový pavilon, který bude sloužit jako zázemí. S využitím zahrady má správa velké plány. Sloužit by měla nejen školním exkurzím a programům, ale také jednotlivcům. „Celý areál bude v budoucnu tvořen volně přístupnou zahradou s broukovištěm, túní, rašeliništěm nebo geologickou expozicí," řekl Jakub Juda ze správy národního parku.

Výstavba vzdělávacího střediska, které bude určené pro děti.
U správy parku vyrůstá nová učebna pod otevřeným nebem

Pátek 5. května – Asistenti prevence kriminality ohlídají i Českou Kamenici. Čtyři asistenty tam vybrali celkem z patnácti uchazečů. „Budou pod vedením městské policie a od nich budou mít náplň práce. Budeme je využívat na přechodech, když chodí děti do školy, tak aby tam měly bezpečno. Budeme je využívat i ve strážených lokalitách, kde víme, že by se mohlo něco dít," řekla minulý týden starostka města Hana Štejnarová s tím, že město o dotaci na tato místa požádalo úřad práce.

Asistenty prevence kriminality mají například v České Lípě.
Asistenti prevence kriminality ohlídají i Českou Kamenici