Je libo do bytu pračku, protože ta vaše se vám rozbila, ledničku, postele pro děti, nebo třeba příspěvek na boty a oblečení? Na to všechno můžete získat od státu příspěvek. Seznam sociálních dávek, na které někteří lidé dosáhnou, je ale ještě mnohem delší. A řada lidí toho využívá. Někteří proto, že se jim nechce pracovat a štědrý sociální systém je uživí, další však proto, že jsou prostě chudí i když třeba chodí do práce.

Více dávek

Z posledních údajů úřadu práce vyplývá, že počet žadatelů o dávky strmě roste. Za první čtvrtletí přibylo ve srovnání se stejným obdobím loňského roku na Děčínsku, Benešovsku a Českokamenicku 693 nových žadatelů o státní sociální podporu, což je nárůst téměř dvacet procent. Ve druhém čtvrtletí pak nárůst pokračoval o dalších 553 žádostí, tedy téměř o 17 procent.

Kdo dostává?

„Zvýšení počtu dávek lze připsat nejenom přistěhování nových rodin do města a vysoké nezaměstnanosti, ale i nízkým mzdám v regionu," uvedla Petra Chaloupková z děčínské pobočky úřadu práce.

Jenže pozor – o dávky nežádají pouze ti, co jsou na nich zvyklí žít dlouhá léta, ale už i senioři v důchodu.

„Jejich stávající příjmy nepokrývají náklady a nemají možnost přivýdělku," dodala Chaloupková s tím, že o některé dávky – třeba příspěvek na bydlení, žádají i lidé s nízkou mzdou.

Právě příspěvek na bydlení zaznamenal na Děčínsku téměř během roku čtyřicetiprocentní nárůst žadatelů. V červenci 2012 o něj žádalo 2 187 lidí, v červenci 2013 počet stoupl na 3 014 lidí. Žádá se o něj jednou za rok; každé tři měsíce se pak jeho výše upravuje podle výše přijmu rodiny.

Tento nárůst na Děčínsku může souviset s tím, že se poslední dobou do Děčína stěhují noví sociálně slabí obyvatelé.

Kromě příspěvku na bydlení mohou ale lidé bez příjmů získat ještě další dávku, a tou je doplatek na bydlení. Ten již nespadá do dávek státní sociální podpory, ale do dávek hmotné nouze. Podmínkou této dávky je platná nájemní smlouva a trvalý pobyt.

Sociálně slabí lidé pak mohou žádat i o další, již výše zmíněné dávky hmotné nouze, jako je třeba příspěvek na živobytí a úhradu základních životních potřeb, což je jídlo, oblečení, obuv či třeba zubní pasta. Mohou dostat i peníze na školní pomůcky pro děti, pračku či ledničku. To ale musí posoudit úředníci, a to tak, že rodinu doma navštíví  a situaci vyhodnotí. Sociálně slabí dokonce mohou získat dávku hmotné nouze i na to, že ztratí občanský průkaz.

Lidem rozbujelý systém dávek a jeho časté zneužívání vadí.

„Ti, co žijí jen z dávek, nepřispívají do státní kasy a přesto jsou jim vypláceny nehorázné částky," napsal na Facebook Děčínského deníku třeba Milan Řezníček.