V dobách před rokem 1989 byly jesle naprosto běžnou součástí prakticky každého města. V současné době ale téměř vymizely. Možná se to změní ve Varnsdorfu.

„Nechceme otvírat jesle, aniž bychom věděli, zda o ně bude mezi rodiči zájem. Proto jsme vyhlásili anketu, která je na městském webu, otištěna bude i v městských novinách," říká varnsdorfský místostarosta Roland Solloch 
s tím, že by bylo možné získat na jesle dotace. „Stát podobné aktivity totiž podporuje," vysvětluje možné financování zřízení jeslí místostarosta.
Rodičů se nyní město ptá, zda by o takové zařízení měli zájem nebo jakou částku by byli ochotni platit.

Právě finance budou pro většinu rodičů rozhodující. Podle radnice jsou náklady na jedno místo v jeslích přibližně čtrnáct tisíc korun. Takovou částku by si zřejmě nemohl nikdo z rodičů dovolit platit, proto se radnice ptá, jakou částkou by byli rodiče ochotni přispívat.

Řada z nich totiž z ekonomických důvodů žádá o školku dříve než ve třech letech dítěte. Právě pro takové děti by byly určeny jesle. Pokud by ale náklady na umístění dětí do jeslí překročily příjmy rodičů ze zaměstnání, byl by zájem pravděpodobně mizivý. Rozdílnou částku mezi platbou za dítě a skutečnými náklady by pak bylo nutné uhradit z jiných zdrojů. Buď městských, nebo případně dotačních.

Kvůli jeslím by ale Varnsdorf nestavěl novou budovu.

„Pokud bychom se nakonec rozhodli zřídit jesle, využili bychom prostory v některé ze stávajících mateřských škol, které bychom pro potřeby jeslí pouze upravili," dodává Roland Solloch.