Chcete se objednat přes internet kvůli vydání pasu na děčínský magistrát? Až do konce srpna máte smůlu. Všechny volné termíny jsou totiž beznadějně obsazené. A to i přesto, že magistrát výrazně posílil příjem žádostí.

„Chceme vyrazit v létě na dovolenou a tak jsem se chtěla objednat s dcerou přes internet. Ale nenašla jsem volný termín. Takže mi nezbývá, než si jít vysedět frontu," povzdechla si asi třicetiletá žena před magistrátem. Patří k těm, kteří nechali podání žádosti o vydání pasu pro své dítě na poslední chvíli. Podle předpisů totiž bude muset mít každé dítě cestující do zahraničí vlastní doklad.

Magistrát, který přestěhoval v minulých dnech oddělení vydávající pasy a občanské průkazy do nových prostor, rozšířil nejen úřední hodiny, ale také počet míst, kde je možné si žádost podat.

„Reagovali jsme tak na zvýšený počet žádostí o cestovní doklad, který je způsoben novou povinností vyplývající ze zákona, která nařizuje, aby všechny děti měly od 27. června 2012 svůj vlastní pas," řekl primátor města František Pelant. Nyní toto pracoviště odbavuje klienty již od 7 hodin, pět dní v týdnu.

Oproti tomu ale děčínský magistrát omezil možnost objednat se přes internet.  „K této zásadní změně nás vedly časté stížnosti klientů, kteří měli pocit, že ti co se objednali na konkrétní hodinu přes internet, předbíhají ty, kteří stojí frontu. Doba čekání se těmto občanům značně prodlužovala," vysvětlil primátor města. Po internetu je proto možné se objednat pouze na ostatní pracovní dny, a to v úterý, ve čtvrtek a v pátek od 7 do 14 hodin. Službu o tom, že doklady jsou připraveny k převzetí formou sms poskytuje úřad všem těm, kteří své telefonní číslo nahlásili příslušnému úředníkovi.

„Přesto, že jsme se snažili co nejvíce zmírnit nápor, který se každoročně před prázdninami na toto oddělení valí. Nejsme schopni zaručit, že každý bude odbaven bez čekání. Proto doporučujme, aby si lidé své doklady vyřizovali s dostatečným předstihem," doplnil František Pelant.