Plánovanou červnovou cestou varnsdorfského starosty Stanislava Horáčka do Číny se bude zabývat policie. Opoziční zastupitelka Lenka Juricová totiž podala na děčínské okresní státní zastupitelství žádost o prošetření cesty. Tu starostovi města schválili nedávno zastupitelé.

Cesta vyvolala ve Varnsdorfu vlnu reakcí. Juricová již během zastupitelstva, které o cestě rozhodlo, řekla, že podá žádost o prošetření. Na státní zastupitelství se obrátila minulý týden.

„Návrh neobsahuje ani ve formě odhadu výši předpokládaných nákladů," píše Juricová ve své žádosti o přešetření možné trestné činnosti. Podle ní mohlo dojít ke zneužití pravomoci úřední osoby, případně neoprávněnému nakládání s veřejnými prostředky.

Starosta ale považuje oznámení za nesmyslné a mrhání časem policistů.

Instalace chytré zastávky v Děčíně na Tyršově ulici.
CO TÝDEN DAL: Čarodejnice, inteligentní zastávka, otevření Nebíčka

„Mně to přijde úsměvné. Pokud se policie má zabývat takovými věcmi, pak je dost smutné, že nemá kapacitu, aby honila lupiče a násilníky. Místo toho musí řešit lidi, kterým se nelíbí, že tráva je málo zelená a nebe málo modré," reagoval Stanislav Horáček.

Starosta se má vydat do Číny v polovině června. Ačkoli mu to povinnosti neukládají, požádal zastupitele na jejich dubnovém jednání o souhlas s touto cestou. A ti mu vyhověli.

Kromě samotného starosty proto Juricová, která měla v minulosti jako opoziční zastupitelka již několik sporů s vedením města, podezřívá z možného spáchání trestného činu také všechny zastupitele, kteří s Horáčkovou cestou na východ souhlasili.

S návrhem na služební cestu starosty Horáčka tehdy souhlasilo čtrnáct zastupitelů.

Nejvážnější je obvinění z korupčního jednání, protože pobyt v Číně neplatí Varnsdorf. Ten zaplatí pouze letenky, jejichž cenu starosta při jednání odhadl na 25 tisíc korun. Pobyt a veškeré náklady s ním spojené má platit čínská strana, tedy i soukromé čínské firmy.

OFICIÁLNÍ POZVÁNKA PŘIŠLA Z ČÍNY

„Ani já sám nevím, kdo to financuje. Dostal jsem oficiální pozvánku, iniciativa nevznikla ani ze strany Varnsdorfu, ani ze strany mé. Přestože máme jen patnáct tisíc obyvatel, při jednání se to neprojevilo, protože mne brali jako starostu města," říká Stanislav Horáček. Toho kontaktovali čínští zástupci při návštěvě jedné z varnsdorfských továren, se kterou dlouhodobě spolupracují.

Podle Juricové z návrhu, který zastupitelé projednali, není patrné, jaký přínos cesta do Číny pro Varnsdorf bude mít. Horáček se podle svých slov chce snažit prohloubit především turistický ruch.

VZPOMÍNKA. V Rabštejně uctili oběti druhé světové války.
FOTO, VIDEO: V Rabštejně uctili oběti druhé světové války

Samotná konference, které se má Stanislav Horáček v Číně zúčastnit, ale není primárně zaměřena na rozvoj cestovního ruchu. Je zaměřena na ekologické projekty a na německo-čínskou spolupráci.

„Aby v Číně mohl kdokoliv něčeho dosáhnout, musí si prošlapat společenské kolečko. Potenciál Číny je tak obrovský, že jej neumíme posoudit," vysvětluje Horáček, který odmítá zbytečné utrácení peněz. Podle jeho slov po nástupu do čela města ušetřili půl milionu korun po seškrtání některých výdajů.

BUDE Z VARNSDORFU TURISTICKÉ CENTRUM?

Podle Horáčka by si mohli čínští podnikatelé nebo firmy vybudovat u Varnsdorfu turistickou základnu nejen pro samotné město, ale i pro celý region. Do národního parku je to jen několik kilometrů.

„Ležíme také na česko- polsko-německém trojmezí, to je ideální poloha. Možná spolupráce má opravdu nadregionální rozsah," dodává Stanislav Horáček.

Proti cestě Stanislava Horáčka při dubnovém zastupitelstvu vystoupil bývalý starosta Martin Louka, kterému se cesta nelíbila v souvislosti s tím, že Varnsdorf ukončuje členství v některých sdruženích.

Ve varnsdorfském pivovaru Kocour se uskutečnilo tradiční setkání minipivovarů nejen ze severu Čech.
OBRAZEM: Do varnsdorfského pivovaru Kocour se sjely minipivovary

„Když si dám na misku vah jako propagaci turismu členství v Destinačním fondu Českého Švýcarska, které jsme nedávno odmítli, a tuto služební cestu, tak pro mne jednoznačně vyplývá, že účast v Destinačním fondu by mohla být pro město mnohem přínosnější," myslí si Martin Louka.

DO ČÍNY VYRAZÍ STAROSTA V ČERVNU

Na stranu starosty se naopak postavil například komunistický zastupitel Stanislav Reiber.

„Nemluvme o tom, co se v té Číně získá. Ale to letadlo bude plné našich lidí. A to může přinést kontakty, něco nového. Kdo někdy letěl takovou dalekou cestu, tak ví, že je to spíš oběť než rekreace," prohlásil Reiber.

Do Číny by měl Stanislav Horáček vyrazit 11. června, zpátky by se měl vrátit 14. června. Přímo na místě pak bude přibližně půl druhého dne.