VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čerstvé suroviny, dostatek ovoce. Ve Varnsdorfu je Skutečně zdravá školka

Varnsdorf – Vařit z čerstvých surovin bez používání chemických přísad je možné i ve školkách a školách, kde denně připraví desítky, a někdy i stovky, jídel. Mateřská škola Zahrádka ve Varnsdorfu za to získala jako první v kraji ocenění Skutečně zdravá školka.

21.11.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií

TADY VAŘÍME ZDRAVĚ. Školka ve Varnsdorfu se má čím chlubit. Foto: Archiv

Do projektu se v celé republice zapojilo 220 mateřských školek, jen dvacítce 
z nich se ale podařilo uspět a získat ocenění Skutečně zdravá školka.

Ředitelka školky Helena Šmídová musela přesvědčit nejen kuchařky z jídelny, ale i rodiče.

„Kuchařky potřebovaly vytrhnout z určitého stereotypu, zrestartovat. A rodičům bylo potřeba vysvětlit, že kobliha do ruky je sice jednodušší, ale jsou i zdravější věci. Hodně nám s tím pomohla jedna naše paní učitelka, která se zdravé výživě věnuje již dlouhé roky," říká ředitelka Helena Šmídová.

Školka, do které chodí stovka dětí především z varnsdorfského sídliště, tak začala využívat v mnohem větší míře čerstvé suroviny. Maso pochází například od místního řezníka, který je schopen jasně říct, odkud jaké maso pochází.

„Sehnat místní dodavatele sice není jednoduché, ale postupně se nám to daří. Kuchařky se navíc více zajímají o to, odkud suroviny jsou," vysvětluje Helena Šmídová.

Ta také vyvrací, že by zdravé vaření bylo dražší. Nejen že děti nemusí platit více, ale ani školku v celkovém součtu takové vaření nevyjde dráž. A neznamená to ani opustit klasická jídla.

„Samozřejmě, že vaříme třeba rajskou nebo svíčkovou. Ale bez chemie a s jasným původem surovin. Dětem ale děláme i třeba kuskus," přibližuje vaření ve školce Zahrádka její ředitelka.

Do projektu se školce podařilo zapojit i řadu rodičů, kteří novému způsobu vaření fandí. Někteří třeba nosí do školky přebytky ze zahrádek, které pak kuchařky zpracují.

Jedním z kritérií pro získání ocenění je také dostatek ovoce a zeleniny v jídelníčku. Děti by je měly mít denně.

„Mateřská školka Zahrádka je školkou ukázkovou, mísí se tu nadšení ze strany kuchařek i pedagogů," pochvaluje si přístup varnsdorfské školky i regionální koordinátorka projektu Barbora Součková.

Varnsdorfská školka zatím získala bronzové ocenění, 
v brzké době by ale ráda získala i vyšší ocenění.

Kromě čerstvých surovin, které musí u oceněné školky tvořit alespoň tři čtvrtiny ze všech surovin u sezónních jídel, musely oceněné školky například postupně opustit slazení čajů. Děti 
v Zahrádce tak dnes pijí ovocné nebo bylinkové čaje a vodu.

Právě velké množství cukru, které dnešní děti snědí a vypijí, kritizují odborníci. Stejně jako příliš velké množství soli. Podle nové vyhlášky tak nebude možné prodávat ve školních bufetech potraviny s příliš velkým obsahem cukru a soli. Přísná pravidla vyhlášky pro prodej v bufetech ale nesplňují například sýry.

Autor: Alexandr Vanžura

21.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Duo Jamaha.

KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled

Modlany (oranžové dresy) - Jílové 2:0
31

Jílové narazilo na Slavíka. Bývalý brankář Teplic byl neprůstřelný

Návštěvnost národního parku České Švýcarsko výrazně stoupla

České Švýcarsko – Přes tři čtvrtě milionu návštěvníků zavítalo v loňském roce do Národního parku České Švýcarsko. Oproti roku 2015 se jejich počet zvýšil asi o 13 procent.

Pardubice opět vyzrály na Válečníky. A druhé místo už je utopií

Pardubice - Letos jim to na Pardubice opět nejde. Děčínští basketbalisté při čtvrtém měření sil v sezóně s tímto soupeřem potřetí prohráli. Tentokráte Beksa vyhrála rozdílem 16 bodů.

Škoda! Medvědi nebyli daleko úspěchu

Moravské Budějovice - Až 58. minuta a branka domácího Horkého rozhodla první utkání osmifinále play-off mezi Moravskými Budějovicemi a hosty z Děčína. Tým z Moravy nakonec zvítězil 4:3.

Nehoda u Loubí skončila těžkým zraněním

Děčín - K vážné dopravní nehodě vyjížděli v pátek pozdě večer záchranáři do Loubí v Děčíně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies