O zřízení nového evakuačního centra uvažují po velkých červnových povodních v Děčíně. Vyrůst by mohlo v bývalém hotelu v Křešicích. Hotel patří městu, několik let je ale nevyužívaný.

Během červnových povodní musel Děčín najít ubytování stovce evakuovaných lidí 
z celkových 1 600. Dočasně našli střechu nad hlavou v několika hotelích nebo na Základní škole v Želenicích. Dalších sedm lidí pobývalo během evakuace kvůli svému zdravotnímu stavu v děčínské nemocnici.

To by se ale mohlo v dohledné době změnit.

„V tuto chvíli je to ve fázi úvah. Budeme se nyní snažit zjistit, jak velké náklady by si vyžádalo přebudování tohoto objektu na evakuační centrum," říká Romana Silvarová z kanceláře děčínského primátora s tím, že konečné rozhodnutí je na zastupitelích města. Projekt nového centra by mohla podpořit i opozice.

Možné podpoře se totiž nebrání ani opoziční zastupitel Vladislav Raška. V době, kdy byl primátorem města, Děčín hotel za přibližně třináct milionů korun koupil.

„Diskuzi o takovém využití bývalého hotelu se nebráníme, i když jsme jej pořizovali 
s jinými úmysly. Ten objekt jsme nekupovali, abychom jej zase prodávali," naráží Raška na nedávné úvahy o možném prodeji poměrně velkého domu v Křešicích.

Na kolik peněz by mohlo nové evakuační centrum vyjít, se zatím neví.

„Dům je v takovém stavu, že by investice do něj pro toto upotřebení nemusely být nijak velké. Přesnou částku ale ještě nevíme," dodává Silvarová.

Za ubytování necelé stovky evakuovaných obyvatel zatopených ulic letos v červnu zaplatilo město přibližně 150 tisíc korun.

Podobné centrum chtějí vybudovat i v sousedním Ústí nad Labem, kde na něj dokonce již vyčlenili i peníze. V budoucnu by měli lidé najít při krizových situacích přístřeší v Krásném Březně.

„Na základě schváleného rozpočtového opatření městské policie a finančního odboru schválila městská rada provozní výdaje ve výši 500 tisíc korun na zřízení a vybavení krizového střediska v objektu Corso Krásné Březno," uvedla k tomu Romana Macová z kanceláře primátora.

„Krizové středisko bude sloužit při řešení mimořádných situací, kdy je nutné zajistit okamžité náhradní ubytování postiženým obyvatelům," upřesnila Macová.

Kromě toho počítají v Ústí 
i s využitím  dvou velkých stanů.

Hotel v Křešicích
Bývalý hotel Bowling v Křešicích koupil Děčín před čtyřmi lety za přibližně třináct milionů korun. Zamýšlel v něm vybudovat nový domov pro seniory. Postupem času se ale ukázalo, že bývalý hotel není pro tyto účely vhodný a jeho přestavba by si vyžádala desítky milionů korun. Proto začalo město uvažovat znovu 
o jeho prodeji. Do údržby město dalo již několik milionů korun.