„Z Prahy jsem se vydal po týdnu odpočinku, besed a přednášek dál přes Beroun. Pokračoval jsem přes Rokycansko, kde jsem se zastavil na bývalém nádraží ve Zbirohu, které se rekonstruuje a opravuje, a pomáhal australskému majiteli ještě s jednou Polkou s úklidem po zimě," popisuje Pavel Vodička s tím, že je pak majitel vzal na místní památky, jako třeba hrad Zbiroh.

„Pokračoval jsem i do Plzně a do Českých Budějovic na jihočeskou univerzitu, kde jsem ve studentském klubu besedoval před několika zájemci o toto téma," pokračuje Pavel s tím, že beseduje především se žáky a studenty základních a středních škol.

Ubytování má díky přednáškám často zdarma, jen výměnou za besedu. Například ve středních Čechách jej ubytovali v místním domě mládeže.

„Někdy mě ubytují zadarmo i bez přednášky, třeba v penzionech, kempech a podobně. Hodí se to," říká.

Pavel Vodička
Mladík z Varnsdorfu běží kvůli plýtvání jídlem přes celou zemi

Pavel se snaží mimo jiné přispět k prosazení návrhu, aby obchodní řetězce měly povinnost výrazně zlevnit potraviny s procházejícím datem spotřeby, nebo je darovat potravinovým bankám, které jídlo a nápoje distribuují potřebným.

Na cestách se snaží rozběhnout i projekt Veřejné lednice, který v Praze založil, aby jej rozšířil do dalších regionů. Veřejné lednice umožňují lidem darovat jídlo, které by jinak vyhodili. Jednou z forem řešení je také instalace kontejnerů a nádob určených pouze na vyřazené, prošlé nebo přebytečné potraviny.

Rozšířit projekt už se mu málem povedlo. „Pokusil jsem se o to na Mělníku. Tam jsem oslovil místního starostu, jestli by měl zájem se na projektu podílet. Ten říkal, že se mu to líbí a dal mi kontakt na tamní aktivisty, ale nakonec se to nepodařilo úplně dotáhnout do konce," řekl Pavel s tím, že momentálně je ale v Brně, kde je v kontaktu s místní skupinou, která o veřejnou lednici má zájem.

„Místní aktivistka hledá místo, kde by mohli umístit lednici. Šli jsme do jedné místní restaurace, kde by to mohlo teoreticky být možné, ale řekli nám, že se obávají potravinářské inspekce, protože je docela přísná," vysvětluje Pavel.

Kovářská ulice ve Varnsdorfu.
Varnsdorf vykupuje byty. Nechce, aby je měli spekulanti

V Brně se Pavel Vodička na nějaký čas zdržel, a to kvůli financím, které vydělává na brigádách. Speciální pružinové boty, které chrání jeho klouby, aby náročnou cestu vůbec zvládl uběhnout, už jsou totiž zničené, a tak si musel koupit nové, což je finančně nákladné.

Stavu bot navíc nepřidává ani to, že za sebou Pavel všude táhne vozík se svými zavazadly, který plně naložený může vážit i přes 50 kilogramů.

Pavlovi se tak nyní hodí jakákoli finanční podpora. „Jednám s městem Varnsdorf ohledně možnosti podpory. Požádal jsem o podporu 10 tisíc korun, tak jsem zvědav, jestli se to povede. Výměnou budu propagovat městu vlajku a znak," říká mladý běžec.

Ze severu Čech Pavel Vodička vyrazil na konci dubna. Trasu má předem naplánovanou, snaží se využívat především cyklostezky. Pavel svůj běh ale neukončí na českých hranicích. Pokračovat chce dále do Bratislavy, Vídně a také až do Budapešti.

Cestou chce oslovit místní samosprávy nebo charitativní organizace, se kterými chce pomoci snížit plýtvání jídlem. Ročně totiž podle statistik vyhodí každý obyvatel České republiky do popelnice 80 kilogramů potravin.

Cestu Pavla Vodičky zájemci mohou sledovat na jeho facebookové stránce @foodsaverun nebo na www.pavelvodicka.info.

Řidička s dcerou se stačily před plameny zachránit.
FOTO: Řidička s dcerou se zachránily před plameny