O téměř celý důchod přišel na začátku září těžce nemocný invalidní důchodce v Krásné Lípě. Na policii se ale obrátil jeho otec až po deseti dnech. Přepadený muž totiž ze strachu nic ohlásit nechtěl.

Když šel invalidní muž, který se kvůli prodělané nemoci špatně pohybuje, v pondělí 9. září na krásnolipské náměstí, neměl tušení, co jej tam čeká za otřesný zážitek.  Na náměstí ho dva mladíci požádali, zda by jim nemohl půjčit nějaké peníze. To ale odmítl s tím, že u sebe nic nemá. Jenže mladíky to nezastavilo.

„Půjdeme k bankomatu 
a tam nám dáš prachy. Jinak…" začali vyhrožovat nemocnému muži. Ten dostal strach a jejich výhrůžkám podlehl.

„Přepadený muž nakonec poslechl a s mladíky k bankomatu šel. Tam jim vydal sedm tisíc korun," uvedla policejní mluvčí Petra Trypesová.

Na stůl se policejním vyšetřovatelům přepadení bezbranného člověka dvojicí násilníků dostalo za více než jeden týden. Přepadený invalida měl totiž strach, že by si to 
s ním mladíci přišli vyřídit, jen co by po výslechu opustili vyšetřovací místnost. Na policejní služebnu tak dorazil až po deseti dnech jeho otec, který si všiml, že synovi chybí poměrně dost peněz.

Kriminalistům se nakonec podařilo oba lupiče poměrně rychle odhalit a dopadnout, jsou to totiž v Krásné Lípě známé firmy. V tu chvíli již jeden z nich seděl ve vězení, proto podali žádost o vzetí do vazby na druhého obviněného. Kriminalisté totiž měli obavy nejen z toho, že by se pokoušel násilím usměrňovat přepadeného nebo případné svědky, ale i z toho, že by mohl v přepadávání nebo krádežích pokračovat. Stejného názoru byl i státní zástupce, kterému kriminalisté loupežné přepadení postoupili. Podal proto 
k děčínskému okresnímu soudu žádost o uvalení vazby. Jenže tam narazil.

Soudce okresního soudu totiž vazbu neuvalil; neshodl se na důvodech ani s policií, ani se státním zástupcem.

„Návrhu státního zástupce na uvalení vazby nebylo možné vyhovět, neboť předložený spisový materiál neobsahoval žádný, byť sebemenší, důkaz, z něhož by bylo možné vyvodit důvodnou obavu, že by obviněný mohl trestnou činnost opakovat nebo že by mohl ovlivňovat svědky," zdůvodnil rozhodnutí mluvčí děčínského okresního soudu jeho mluvčí Miloš Řízek. Až do vynesení rozsudku tak bude druhý pravděpodobný pachatel přepadení na svobodě.

U soudu v Děčíně to ale není první podobně kontroverzní rozhodnutí. Přibližně před rokem soudce také Řízek rozhodl nevyhovět návrhu na uvalení vazby na Martina Kaleju, který byl v té době obviněný ze znásilnění. Také v jeho případě panovaly obavy 
z toho, že by mohl ovlivňovat svědky nebo pokračovat 
v páchání trestné činnosti.

Rozhodnutí soudu tehdy vzbudilo vlnu nevole, ozvali se nejen obyčejní lidé, ale i starostové obcí na Šluknovsku, kde ke znásilnění došlo.

Kaleju nakonec okresní soud po roce odsoudil za znásilnění k pětiletému pobytu ve vězení. Navíc se potom musí podrobit ústavní ochranné léčbě.

ČÍSLO DNE: 10
Až na deset let mohou putovat za mříže pachatelé krásnolipského loupežného přepadení, pokud se podaří prokázat jejich vinu u soudu. Spodní sazba pro tento trestný čin je dva roky. Pokud by pachatelé způsobili škodu značného rozsahu nebo smrt, stoupla by horní hranice až k patnácti letům vězení, spodní hranice je v takovém případě deset let.