„Je tu více než stovka potenciálních klientů. Chceme je zařadit do technických služeb, kde by pomáhali s úklidem města nebo v lese," říká benešovský starosta Filip Ušák, který již s úřadem práce jedná o možném využití nezaměstnaných na veřejnou službu.

Kolik takových lidí nakonec v Benešově zaměstnají není jasné. S největší pravděpodobností všichni do této služby nenastoupí. Horní strop si ale nedávají. Starosta Ušák si od zaměstnání lidí v evidenci práce slibuje kromě vybudování určitých pracovních návyků také to, že bude ve městě více peněz mezi lidmi.

„To je pozitivní pro naše podnikatele, u kterých by takto vydělané peníze mohli utratit," říká Ušák.

Před děčínským úřadem práce. Ilustrační foto.
Místy není ani jedno procento lidí bez práce

Přestože obce nebudou muset lidi pracující ve veřejné službě platit, musí s určitými výdaji počítat. Platit částečně ze svého budou muset například ochranné pomůcky nebo nářadí. Ze svého budou muset obce platit také lidi, kteří budou dohlížet na pracovníky na veřejně prospěšných pracích.

Podle nových pravidel by se lidem, kteří jsou přes půl roku bez práce a dostávají příspěvek na živobytí, měly dávky vypočítávat ne z životního, ale z nižšího existenčního minima. Životní minimum pro samotného člověka činí 3 410 korun, v rodině je pro prvního dospělého 3140 korun a pro každého dalšího dospělého 2 830 korun. Existenční minimum dosahuje 2 200 korun.

„Osoba na dávkách se na životní minimum dostane ve chvíli, kdy na veřejné službě odpracuje minimálně 20 hodin. Když odpracuje 30 hodin, může si přivydělat částku 605 korun. Novela motivuje příjemce k tomu, aby vyvinuli aktivitu," uvedla po schválení novely zákona ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Lidé nastupující do veřejné služby ale nemusejí jen uklízet město. Podle své kvalifikace mohou pomáhat s administrativou na úřadu, provádět opravy ve školách, rozvážet seniorům jídlo v sociálních službách či pomáhat v domácnostech. Úřad práce s nimi uzavře na veřejnou službu smlouvu.

Petr Kolář na Slunovratu v Benešově
OBRAZEM: Vítání léta zaplnilo nejen benešovské náměstí