Za posledních dvacet let prošla záchranná služba výraznou proměnou. Každodenní práci záchranářů dnes podporuje pokročilý informační systém sledování pohybu vozů apod. Předání informace 
o poloze události je však po dlouhé desítky let prováděno stejným způsobem.

Rychlá záchrana lidského života

Je totiž vysoce závislé na schopnosti pacienta místo nehody přesně určit, ale i na schopnostech operátora linky 155 získat od volajícího potřebné informace. Právě to by mohla změnit nová mobilní aplikace pro chytré telefony.

„V život ohrožující situaci stačí přidržet nouzové tlačítko na displeji. Tímto jednoduchým pohybem se spustí vytáčení linky 155 a současně se z mobilního telefonu odešle zpráva, která obsahuje informace o aktuální poloze," říká mluvčí záchranky Ústeckého kraje Prokop Voleník.

Aplikace nabízí více užitečných funkcí, které mohou záchranářům v případě nouze usnadnit práci. Je v ní možné vyplnit informace o zdravotním stavu, například jakými nemocemi daný člověk trpí. Také tyto informace se automaticky odešlou na operační středisko záchranářů ve chvíli, kdy člověk aplikaci využije.

APLIKACI PRO TELEFONY ANDROID JE MOŽNÉ STÁHNOUT ZDE…

Záchranářům pozemní i letecké záchranné služby tak aplikace usnadní často zdlouhavé hledání přesného místa zásahu, ať už se jedná o dopravní nehodu či třeba pád cyklisty v lese.

„Uvedení aplikace Záchranka neznamená žádnou změnu v dostupnosti linky 155," zdůrazňuje Voleník 
z krajské záchranky.

Teorie první 
pomoci v mobilu

Aplikace toho umí ale mnohem více. Jejím uživatelům může být užitečná i jindy než 
v krizových situacích, do kterých se oni nebo lidé v jejich okolí dostanou.

Aplikace nabízí také interaktivní návod pro poskytnutí první pomoci.

„Je to spíše edukativní záležitost. Například během jízdy v autobuse se můžete naučit základy poskytovaní první pomoci," říká Jana Kubalová z jihomoravské záchranky.

Právě jihomoravští záchranáři, stejně jako ti z ostatních krajů České republiky, se na vývoji aplikace podíleli.

Projekt vznikl také díky podpoře soukromých dárců.

„S podporou vývoje aplikací máme bohaté zkušenosti. Například v roce 2011 jsme podpořili vznik aplikace Horská služba, která stejně jako aplikace Záchranka pomáhá lidem v nouzi," komentuje Jan Chvojka, ředitel marketingu České pojišťovny, a dodává: „Budeme samozřejmě rádi, pokud by nikdo nemusel aplikaci Záchranka použít, ale buďme realisté. Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech a my věříme, že v případě nouze bude aplikace Záchranka významným pomocníkem jak pro volající, tak pro záchranáře.

Aplikaci pro mobilní telefony Záchranka je možné stáhnout pro telefony s operačním systémem iOS nebo Android. Odkaz do obchodu s aplikacemi pro operační systém Android naleznete v přiloženém QR kódu.