Loňské policejní zásahy na Šluknovsku stály přibližně 71 milionů korun. Policie tehdy nasadila celkem 3 524 lidí. Rok po protiromských demonstracích ale kriminalita v regionu stále mírně roste. Na bezpečnostní konferenci Ústeckého kraje to v úterý řekl krajský policejní ředitel Tomáš Lansfeld.

Policisté zasahovali při demonstracích ve Šluknovském výběžku od 26. srpna do 2. října 2011.

„Když policie musí vstupovat do problému v době, kdy je situace vyhrocená, je to velmi drahé řešení," uvedl Lansfeld. Policie tehdy nasadila celkem 3 524 lidí včetně pořádkových jednotek z jiných krajů.
„Tolik v současné době nemá celé krajské ředitelství," dodal.

Podle Lansfelda kriminalita na Šluknovsku stále mírně rostě. Stabilizovaná je podle něj majetková trestná činnost, jejíž nárůst není takový jako v posledních třech letech. Přibývá ale násilných trestných činů.
„Vývoj násilné a mravnostní kriminality je nepříznivý. Dokonce začíná překračovat úroveň, která se stala spouštěčem loňských protestů," tvrdí hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

Mezi lety 2010 a 2011 vzrostla v regionu podle policie kriminalita o 17 procent. Právě kvůli rostoucí kriminalitě a několika útokům, kdy podle policie útočili Romové na bílé obyvatele, začaly na konci loňského srpna naplno etnické nepokoje. První z případů, které stály na počátku těchto nepokojů, jde k soudu 9. října.

Letos se už obyvatelům měst v nejsevernějším českém regionu demonstrovat nechce. S protiromskými hesly spojila ve Varnsdorfu v polovině září svou předvolební kampaň krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti a nakonec přilákala jen asi 200 až 250 lidí, zčásti místních, zčásti svých skalních sympatizantů z celého Česka. Demonstranti prošli i kolem problémových domů, kam při loňských nepokojích nesměli. S jejich obyvateli se sice hodně provokovali, ale policie nakonec žádné výtržnosti nezaznamenala.

Postupně také vzniká i speciální pořádková jednotka Ústeckého kraje.

„Počet jejích členů se rozšíří na 130 policistů," řekl náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška.