To, že právě tady, v Regionálním muzeu K. A. Polánka probíhá výstava s názvem Emil Holub a slapy Viktoriiny, rozhodně není náhoda. V Žatci Emil Holub chodil na gymnázium a patří k jeho nejvýznamnějším absolventům. Výstava byla připravena u příležitosti 110 let od jeho úmrtí.

Tím nejzajímavějším, co je na ní k vidění, jsou předměty a artefakty, které si cestovatel přivezl ze svých výprav do Afriky, ale především Holubovy mapy. Část exponátů na výstavu zapůjčilo Náprstkovo muzeum v Praze.

Jak připomíná autorka výstavy Marie Imbrová, Emil Holub patřil mezi prvních dvacet Evropanů, kteří prokazatelně navštívili Viktoriny vodopády. Jeho význam spočívá hlavně v tom, že je jako první přesně zaměřil a zakreslil do mapy. Během svých cest také zmapoval kmeny na dolní Zambezi.

Cestopisná výstava o Emilu Holubovi, která je připravena ve spolupráci s Marií Imbrovou, jihoafrickým velvyslanectvím v Praze a Náprstkovým muzeem asijských, afrických a amerických kultur v Praze, potrvá v hlavní budově Regionálního muzea K. A. Polánka v Žatci až do 18. srpna.

Marie Imbrová, afrikanistka, bývalá diplomatka a v současnosti nezávislá konzultantka na volné noze v oblasti politiky, vzdělávání a kultury, pomáhá sochařské komunitě v Tengenenge, Zimbabwe, dlouhodobě od roku 2005, je zakládající členkou a předsedkyní Klubu přátel Tengenenge v České republice a je mimo jiné i majitelkou soukromé sbírky afrického umění, můžeme se dočíst na webu autorky žatecké výstavy. Ta na „holubovské“ téma chystá přednášku s týmž názvem. Proběhne 22. února od 10.30 v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem.

Emil Holub se narodil 7. října 1847 v Holicích. V deseti letech se s rodiči přestěhoval do Pátku na Lounsku. Inspirován cestovatelskými deníky z Afriky Davida Livingstonea podnikl po jižní Africe několik cest. Na své třetí expedici v roce 1875 podnikl cestu k řece Zambezi a zpracoval první detailní mapu oblasti okolo Viktoriiných vodopádů.

Emil Holub zemřel předčasně ve Vídni 21. února 1902 po dlouho trvajících komplikacích s malárií a jinými nemocemi z Afriky.

Ve Vídni byl také slavný cestovatel pohřben.