Od 12.00 hodin budeme sledovat online.

Sobotní demonstrace proti nepřizpůsobivým se zřejmě změní v předvolební mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), považované obecně za extremistickou. Vyplývá to z prohlášení organizátora, Milana Sůry: „Doufám, že extremisty nemyslíte DSSS, ty my nepovažujeme za extremisty, ale za pravicově smýšlející lidi.“

Zároveň potvrdil, že zástupci DSSS budou moci promluvit. „Kontaktovali nás, zda by mohli dostat trochu prostoru na oslovení demonstrujících, ale kdo konkrétně bude hovořit, zda pan Kotáb nebo Vandas, to skutečně nevím,“ pokračoval Sůra. „Skutečné extremisty tu nechceme, ani neplánujeme žádné výtržnosti. Máme signály, že proti nám připravuje akci pan Brož.“

Miroslav Brož z Iniciativy V Ústí neonacisty nechceme to ale odmítl.

„Já osobně nic nepřipravuji. Na celý víkend odjíždím mimo Ústí nad Labem,“ sdělil po telefonu Brož.

Účast na demonstraci přislíbilo jen na sociální síti Facebook bezmála tisíc lidí. Policie již tento týden uvedla, že očekává příjezd zhruba stovky radikálů. Podle Jarmily Hrubešové, mluvčí policejního ředitelství, bude na pořádek a bezpečnost v Ústí dohlížet zhruba 300 těžkooděnců z Ústí a Liberce, dále 100 policistů a 100 strážníků z ústecké městské policie, psovodi se psy, vrtulník a služební koně.

Doprava ve městě by narušena být neměla, podle policie se počítá jen s krátkými uzavírkami ulic v době, kdy jimi půjde dav.

Podle náměstka ústeckého primátora Jana Řeřichy město provedlo technická opatření na trase pochodu a na obou náměstích, například odstranění odpadkových košů. Dopravní podnik provede pravidelnou odstávku trolejbusové tratě, provoz tedy bude zajištěn autobusy.

Trasa pochodu vede kolem budov krajského úřadu. Zastupitel Petr Fiala (ODS) z finančního výboru krajského zastupitelstva upozornil, že je tu možnost přímého ohrožení budov v majetku Ústeckého kraje a tedy i zbytečných finančních výdajů na opravy.

Podobným situacím by měli zabránit policisté z antikonfliktního týmu. „Ti budou intenzivně hovořit s účastníky shromáždění a nenásilně předcházet konfliktům,“ uvedla Hrubešová.

Silnice do města obsadí policisté, kontrolující, zda lidé přijíždějící do centra nemají u sebe zbraně nebo předměty, které lze jako zbraně použít.

Trasa pochodu

Po projevech na Mírovém náměstí (13.00) se shromáždění vydá na pochod ulicemi Hrnčířská, V. Hradební, Bratislavská, Winstona Churchilla , Masarykova a skončí na Lidickém náměstí.