Máte rádi koně? Jste uneseni z ladnosti jejich pohybu? To byste neměli jako diváci chybět při druhém kole Severočeského drezurního poháru (SDP), letos zcela nové soutěže. Po úspěšných květnových závodech v Ústí nad Labem se jezdci a jejich koně představí v neděli 19. června v jednom z nejhezčích českých jezdeckých areálů v Židovicích u Libčevsi, na úpatí Českého středohoří. Závody zahájí už v osm hodin ráno kategorie Pony. Nejlepší jezdci a koně budou soutěžit od 14 hodin.

„Zájem o pohár předčil naše očekávání a museli jsme již 21. dubna vydat stop stav pro přihlášky, resp. od tohoto data byli přihlášení zařazováni mezi takzvané náhradníky seriálu,“ říká Milan Šlambor ze Stáje Letní stráň z Velké Veleně u Děčína, která je vyhlašovatelem tohoto seriálu závodů.
Jako skvěle završenou přípravu na druhý závod SDP lze označit účinkování zástupkyň severočeského jezdectví, Michaely Pavlisové a Miloslavy Šlamborové (drezura) a Sylvy Bouškové (parkur) na mezinárodních závodech v místě zvaném Horka e.V.

Pořadatelem již 19. ročníku těchto závodů v Německu je Reit-und Fahrverein „Wehrkirch“ Horka e.V. Na startu se kromě Čechů prezentovali i Poláci a Rakušané.


Horka: Sledovalo je tři tisíce diváků


„Z čísel, která jsme pochytili od organizátorů vyplývá, že mělo proběhnout během závodů přibližně 1100 startů, zúčastnilo se více než 450 koní a přes 350 jezdců. Při hlavních nedělních soutěžích přihlíželo více než 3000 diváků,“ přibližuje Milan Šlambor.


Výsledná bilance byla velmi nečekaná, hlavně díky výsledkům Michaely Pavlisové s Baron Trenkem. „Míša se lepšila úlohu od úlohy, ve všech byla mezi dekorovanými a dvakrát měla vítězství na dosah. Konečná bilance v podobě jednoho 2. místa (6,6 bodů), dvou 3. míst (7,2 a 7,6 bodů), 4. (8 bodů) a 5. místa (7,7 bodů) byla neočekávaná, o to však milejší. Míša si svým vystoupením získala respekt u soupeřek, také ale u německých a polských rozhodčích. Ani s druhým koněm Van Goghem se Míša neztratila s celkovou bilancí 6., 9., 15., 17. a 24. místa.

Míša potvrdila své schopnosti maximální koncentrace na výkon a v bojovnosti. Baron Trenk znovu ukázal, že je ideálním koněm pro třináctiletou jezdkyni. Budeme držet této dvojici palce, aby se kvalifikovala i na letošní mistrovství Evropy, které se koná v Polsku,“ je spokojen duchovní otec SVP.
Dvojici Miloslava Šlamborová s koněm Pampalinim se první vystoupení nevydařilo a výsledkem bylo až 22. místo v úloze obtížnosti S – německá úloha M5.


Druhý den se již dařilo a výsledkem bylo, alespoň pro Severočechy, vynikající 8. místo v úloze M6 s výsledkem 7,65 bodu, což se rovnalo 63,705 %. Celkem startovalo 27 dvojic.

Třetí den závodů zajela dvojice obě úlohy velice slušně, v L7 skončila na pěkném 9. místě z 23 startujících s ohodnocením 6,6. V nejtěžší úloze M8, kterou Pampalini na těchto závodech absolvoval, sice obsadil až 17. místo, ale i přes několik chyb a chybiček obdržel hodnocení 60,505.


Tři dny parkurové Xeny


Dařilo se i parkurové „Xeně“ Sylvě Bouškové. Startovala po tři dny v těžkých soutěžích úrovně S na koních Imagination Boris a Imagination Orlando. V sobotu se umístila v soutěži M* s Orlandem na vynikajícím 3. místě (0 trestných bodů a 3. nejlepší čas), s Borisem na 19. místě (11,25 tr. b.) z celkového počtu 42 startujících. V neděli v úspěšném tažení pokračovala a v soutěži stupně M** bodovala opět lépe s Orlandem – 4. místo (4 tr. b.), Boris skončil na 6. místě (8 tr. b.) v poli 18 startujících.


V pondělí se česká skokanka rozloučila s Horkou opět v soutěži M** 5. místem (Orlando – 12 tr.b.) a 7. místem (Boris – 21,75 tr. b.). V pondělí se již projevila únava z třídenního klání, což bylo znát jak na počtu přihlášených, tak na jejích výkonech.


Pěknou tečkou českého vystoupení bylo vyhlášení ceny pro nejúspěšnějšího zahraničního jezdce pro Michaelu Pavlisovou. Pohár převzala před tisícovkou diváků.


Pokud vás tato olympijská disciplína zaujala, podrobněji se s děním v našem regionu můžete seznámit na www.severoceska–drezura.cz.

Kdo se účastní Severočeského drezurního poháru:

JK Větrný Ranč Rychnov – Veronika Krejčová, Hanka Bačkovská
JS U ryzáčka Straškov – Michaela Pavlisová, Simona Bozděchová, Alžběta Kraupnerová, Ing. Michaela Pavlisová
Stáj Letní stráň Velká Veleň – Miloslava Šlamborová, Zuzana Kapitánová
JK Rumburk, o. s. – Zuzana Radová, Eva Matějíčková
JK Pedra Malé Chvojno – Zuzana Bártová
JK Natural Slavošov – Lucie Škábová
JK Libertas – Hana Sirotková
JS Javorník – Pavel Macek, Karolína Větrovská, Jana Cejnarová, Jana Samešová
Sportovní stáj Chýle Zákupy – Naděžda Pelechová, Denisa Pelechová