Autem, autobusem, ti zdatnější pěšky či na běžkách z Krásné Lípy.

Do batůžku si k fotoaparátu neopomeňte přibalit několik čajových svíček. Cíl cesty - jeskyně víl. Nachází se v krásném prostředí Kyjovského údolí podél řeky Křinice, asi dva kilometry od obce. Přímo k jeskyni vás na pravý břeh říčky cestičkou do svahu navede značení.

Jeskyně je celoročně volně přístupná, v zimě vás však okouzlí ledovou nádherou. Připravte si foťák, nejlépe na stativu, za ledové krápníky rozmístěte ony čajové svíčky a po stisknutí uzávěrky si odnesete domů pohádkově nádherný záběr. Svíčky nenechávejte dlouho hořet a při odchodu je vezměte s sebou. Nebudete jediní, kdo se po vás přijde pokochat.

Cestou zpět romantickým údolím se můžete s „vypranými“ plícemi zastavit v přísně nekuřácké hospůdce Kyjovská terasa (stejně jako já), kde vám ochotný personál nabídne mimo příjemného prostředí různé dobroty a rozličnosti včetně noclehu.

Romantické údolí

Táhne se od Kyjova k Turistickému mostu, odkud pokračuje k západu až po most při ústí Brtnického a Bílého potoka, kde bývala zaniklá osada Zadní Doubice.

Přítomnost tří středověkých hrádků (Kyjovský, Brtnický a Vlčí) napovídá, že údolím patrně vedla dávná obchodní stezka z Čech na hrad Hohnstein (Německo), který kdysi jako majetek Berků z Dubé patřil k Čechám. Po obou březích jsou bizarní pískovcové útvary (též s romantickými názvy), stěny a věže i členitá ústí postranních roklí. Od soutoku s Bílým potokem tvoří Křinice státní hranici až po Zadní Jetřichovice.

Po levém břehu říčky vede silnička vycházející pak z údolí k severu do osady Kopec (Brtníky). Celý tento úsek je pro soukromá vozidla uzavřen (nejpříhodnější parkoviště u hostince v obci Kyjov). Po této silnici je vedena značená cyklostezka a turisté zde mají červené značení.

Za zmínku určitě stojí Čertův kámen a Vinný sklep, kde jsou na konci zimy k vidění lahvovité ledové krápníky (dle pověsti zde vede tajná chodba do Kyjovského hradu), dále pak již zmiňovaná Jeskyně víl, kde se v zimě vytváří bohatá ledová výzdoba.

K jeskyni vede sice cesta, nezapomeňte však, že se nacházíte na území národního parku a pohyb po neznačených cestách bez povolení je zakázán! Samotná silnice nás zavede až k Turistickému mostu, kde se cesta napojuje na různé cyklookruhy a turistické stezky (zelená nás zavede k nedalekému Brtnickému hrádku). Červená vede až k Brtnickému mostu a do Zadních Jetřichovic (turistický přechod do Německa).

Údolím též vede naučná stezka národního parku, jež má mnohá zastavení s informačními tabulemi, které upozorňují na zajímavé úkazy. Stezka provádí tím nejzajímavějším v údolí: vyhlídky Kyjovský hrad, Medvědice (Pod praporkem) a Klenotnice, což jsou až 20 m vysoké skalní stěny a horolezecká věž Strážce Klenotnice. Podle pověsti tu byly skrýše pokladů loupeživých rytířů z hradu.

Kyjovsko je krásné

Kyjovský hrad nebo Pustý hrádek?

Kyjovský hrad se údajně nazýval Horní Karlštejn, což ovšem není historicky doloženo, podobně jako někdy používané označení Pustý hrádek. Na rozlehlé náhorní plošině (zhruba 150 x 150 m) ve výši 40 m nad hladinou Křinice je hradiště, skládající se z jižního předhradí odděleného od severnějšího hradu příkopem, jímž dnes přichází z boční rokle žlutá turistická značka od Kyjova.

Písemné záznamy chybějí, předpokládá se vznik ve druhé polovině 14. století, kdy kraj patřil rodu Michaloviců (1283 - 1406). Hrad měl snad strážní a ochrannou funkci v blízkosti Lužické stezky (Norimberk, Krušné hory, Labe, Žitava, Budyšín), případně byl i záštitou pro těžbu rud či sklárnu u Doubice. V husitském období stál na straně české katolické šlechty, později se dostal do sporů s lužickým šestiměstím.

Koncem 15. století zanikl hrad a časem i jeho původní název, který není vlastně znám (první listinná zmínka z roku 1603 už jméno hradu neuvádí).

Užitečné informace

Kyjov je protáhlá ves (361 m) u Křinice tři kilometry západně od Krásné Lípy. Výklad názvu obce (německy Khaa) je spojován buď s pastevectvím skotu, nebo s označením přístřešku (kavny) sloužícího při těžbě hornin či nerostů v okolí.

Již roku 1884 se tu ustavil Horský spolek pro Kyjovské údolí, který zpřístupňoval zajímavé skalní útvary a budoval vyhlídky. V obci dřevěné lidové stavby. Více na: http://fkfoto.wz

ZPRACOVAL Emila Sedláček