Víkend, který byl pro některé v republice odpočinkovým, znamenal pro obyvatelé Severních Čech dny plné hrůzy, zoufalství a očekávání.

Vytrvalé deště a bleskové záplavy se dotkly hlavně Libereckého a Ústeckého kraje (Děčínsko, Ústecko).

Nyní se lidé, hasiči a dobrovolníci snaží co nejdříve vypořádat se škodami, které voda napáchala.

DENÍK děkuje všem, kteří zasílali do našich redakcí fotografie a informace, jak to na kterých místech vypadá. Díky tomu se mohla včas vydávat upozornění na naše webové stránky pro širokou veřejnost.

BLESKOVÉ ZÁPLAVY NA ÚSTECKU
Voda napáchala na Ústecku obří škody. Nejvíce to odnesly silnice. Ty se během soboty změnily ve vodní koryta. Místo aut v nich kralovalo kamení a hlína.

Mohl za to vytrvalý déšť. Během soboty naměřili meteorologové ve Vaňově rekordních 75,2 mm srážek. Některé obce voda doslova odřízla od světa.

VEŠKERÉ INFORMACE O ZÁPLAVÁCH NA ÚSTECKU ZDE
BLESKOVÉ ZÁPLAVY NA DĚČÍNSKU
Velká voda na Děčínsku řádila v mnoha obcích a způsobila stamilionové škody, letos už podruhé. Nejvíce postižené obce jsou hlavně Hřensko, Benešov nad Ploučnicí, Srbská Kamenice, Varnsdorf, Rumburk a další. Nejvíce jsou narušené komunikace, které jsou většinou uzavřené.

Odnesla to také obec Těchlovice, kde voda strhla všech pět mostků a poničila všechny obecní silnice včetně železnice.

VEŠKERÉ INFORMACE O ZÁPLAVÁCH NA DĚČÍNSKU ZDE
BLESKOVÉ ZÁPLAVY NA LIBERECKU
Voda brala nejen majetek ale i lidské životy. Stoletá až tisíciletá voda. Situace v kraji je kritická, nelze ji zvládnout běžnými prostředky. Ministerstvo obrany poslalo na pomoc nejvíce postiženým obcím na Liberecku vojáky.

Předběžné odhady škod po bleskové povodni v Libereckém kraji už přesahují dvě miliardy korun. Všechny složky záchranného integrovaného systému prosí řidiče, aby pokud možno nezajížděli do povodňových oblastí kvůli přesunu těžké techniky z jiných částí Čech.

VEŠKERÉ INFORMACE O ZÁPLAVÁCH NA LIBERECKU ZDE
BLESKOVÉ ZÁPLAVY NA ČESKOLIPSKU
Vydatný déšť zvedl hladiny řek a potoků na Českolipsku. Řada silnic je neprůjezdných. Hasiči evakuovali desítky lidí, záplavy v regionu mají již dvě oběti.

Voda se dostala do mnoha obcí a totálně je vyplavila. Některé obce jsou odříznuty od světa a spousta lidí byla evakuována. Evakuace se dotkla i dvou dětských táborů.

VEŠKERÉ INFORMACE O ZÁPLAVÁCH NA ČESKOLIPSKU ZDE
BLESKOVÉ ZÁPLAVY NA TEPLICKU
Voda řádila, v Bořislavi se sesul svah. Pro kamiony se silnice I/8 stala neprůjezdná v obou směrech, průjezd osobních aut v jednom pruhu řídí semafor. Vytrvalý déšť nadělal problémy s velkou vodou.

Ta se vylila ze svých koryt. Konkrétně na Teplicku nebyla situace až tak hrozivá jako v okolních okresech.

VEŠKERÉ INFORMACE O ZÁPLAVÁCH NA TEPLICKU ZDE
BLESKOVÉ ZÁPLAVY NA LITOMĚŘICKU
Povodeň se nevyhnula se ani litoměřickému okresu a ještě dlouho na ni budou pamatovat obyvatelé obcí v okolí Ploskovic. Tamní potok se během několika desítek minut změnil v běsnící řeku, do níž se stále valily proudy kalné vody z okolních svahů.

Jako první přišla potopa na obec Vinné, kde se ucpal mostek u silnice a voda se vylila do dvorů ve spodní části obce. Vyšplhala se ale bohužel až do obydlí.

VEŠKERÉ INFORMACE O ZÁPLAVÁCH NA LITOMĚŘICKU ZDE
A JAKÁ BYLA SITUACE NA MOSTECKU?
Velká voda se Mostecku vyhnula. Město Most, kde je menší riziko záplav, přesto pomůže obcím s budováním čidel na říčkách a potocích.

Mostecko mělo tentokrát štěstí. Zatímco v jiných regionech velká voda napáchala o víkendu velké škody, v mostecké pánvi a na horách nad Litvínovem zůstalo jen u deště a obvyklých nepříjemností s mokrem.

INFORMACE Z MOSTECKA ZDE