VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Snaží se vařit zdravě

DĚČÍNSKO - Správné stravovací návyky dětem musí předávat jejich rodiče. Nejoblíbenější je stále česká kuchyně.

13.9.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto:

Přesto, že se školní stravování v posledních letech zlepšilo, zdravé stravování ještě stále není pravidlem ve všech jídelnách v děčínském okrese. Problém není jen ve stravovnách, ale i v návycích, které si děti přinášejí z domovů. Školní jídelna ve Sládkově ulici v Děčíně nabízí každý den výběr ze tří druhů jídel. „To první je vždy klasické české jídlo a do dalších dvou zařazujeme novinky jako třeba cizrnu, pohanku, jáhly, kuskus a samozřejmě zeleninu a ryby. Nezapomínáme ani na vegetariány a do jídelníčku zařazujeme i sójové maso,“ řekla vedoucí jídelny ve Sládkově ulici v Děčíně Miluše Procházková. Zdravější zeleninová jídla si však vybírají spíše děvčata, která nechtějí přibrat na váze. „Z domova jsou děti zvyklé spíše na klasická česká jídla,“ pokračovala Procházková.
Podle výživové normy vaří ve školní jídelně v Jiříkově. „Výběr z jídel nemáme a vaříme každý den pouze jeden druh jídla. Zaměřujeme se na tradiční českou kuchyni,“ uvedla vedoucí Renata Havlová.
Strávníci školní jídelny v Rumburku mají na výběr ze dvou různých jídel. Přičemž se kuchařky snaží myslet i na vegetariány a do jídelníčku zařazují i bezmasá zdravá jídla. „V posledních dvou až třech letech zařazujeme do jídelníčku více zeleniny, více drůbežího a krůtího masa. Nezapomínáme ani na ryby a nejrůznější saláty. Jenže ty nejsou moc v oblibě u dětí,“ sdělila vedoucí školní jídelny v Rumburku Zdeňka Buřilová a doplnila, že s jídelníčkem u malých dětí je největší problém, protože většina dětí je z domova zvyklá na klasickou českou kuchyni.
Stravovací návyky, především malých dětí, nejsou podle jednoho z našich největších odborníků na správnou výživu, Víta Chaloupky, nejlepší. Podle něj si většina dětí nemá z koho vzít příklad. Správné stravovací návyky dětem musí předávat jejich rodiče. A to je kámen úrazu. „Mnoho dětí je z domova zvyklých na smažený sýr, hranolky s kečupem nebo tatarkou. A to je skutečně strašné,“ řekl Chaloupka a dodal, že správné stravování ve školních jídelnách není nejlepší a mnohdy je dáno ekonomickou stránkou jídelny.

 

13.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

DOBRÝ KONEC základní části prožili děčínští hokejisté. V posledním kole zvítězili ve Vrchlabí 4:2.

Paráda! Medvědi dobyli Vrchlabí. Musí ale čekat

Řidička u Valkeřic obrátila 
auto na střechu, zranila se
2

Řidička u Valkeřic obrátila auto na střechu, zranila se

AKTUALIZOVÁNO

Na Mandavě ve Varnsdorfu platí druhý stupeň povodňové aktivity

Varnsdorf - Na řece Mandavě ve Varnsdorfu platí druhý stupeň povodňové aktivity. Hladina stoupla během noci, v 08:40 dosahovala 98 centimetrů, stav pohotovosti se tu vyhlašuje při 90 centimetrech. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Mladík šel na noční procházku zoo. Měl sexuálně obtěžovat zvířata

Děčín – Neobvyklý případ řešili policisté a strážníci v noci na neděli v děčínské zoo. Tady totiž krátce po půlnoci přistihli šestnáctiletého mladíka.

Děčínské slavnosti nabídnou hvězdnou sestavu. Lidé si ale letos zaplatí vstupné

Děčín /ANKETA/ – Po mnoha letech přinesou děčínské slavnosti velkou změnu. Lidé mířící na hudební festival totiž budou muset platit vstupné. To se po městě setkalo s velkou bouří nevole i přesto, že oproti minulým letům hudební festival nabídne mnohem pestřejší a bohatší program.

Sedmnáctiletého zloděje v Děčíně zastavila až namířená pistole

Děčín – Až pohled do hlavně služební pistole přesvědčil zloděje, který se o víkendu vloupal do obchodu v centru Děčína, aby se vzdal. Na zloděje upozornil hodinu před půlnocí z neděle na pondělí děčínské strážníky náhodný svědek, když si všiml podezřelého pohybu kolem obchodu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies