VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Snaží se vařit zdravě

DĚČÍNSKO - Správné stravovací návyky dětem musí předávat jejich rodiče. Nejoblíbenější je stále česká kuchyně.

13.9.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto:

Přesto, že se školní stravování v posledních letech zlepšilo, zdravé stravování ještě stále není pravidlem ve všech jídelnách v děčínském okrese. Problém není jen ve stravovnách, ale i v návycích, které si děti přinášejí z domovů. Školní jídelna ve Sládkově ulici v Děčíně nabízí každý den výběr ze tří druhů jídel. „To první je vždy klasické české jídlo a do dalších dvou zařazujeme novinky jako třeba cizrnu, pohanku, jáhly, kuskus a samozřejmě zeleninu a ryby. Nezapomínáme ani na vegetariány a do jídelníčku zařazujeme i sójové maso,“ řekla vedoucí jídelny ve Sládkově ulici v Děčíně Miluše Procházková. Zdravější zeleninová jídla si však vybírají spíše děvčata, která nechtějí přibrat na váze. „Z domova jsou děti zvyklé spíše na klasická česká jídla,“ pokračovala Procházková.
Podle výživové normy vaří ve školní jídelně v Jiříkově. „Výběr z jídel nemáme a vaříme každý den pouze jeden druh jídla. Zaměřujeme se na tradiční českou kuchyni,“ uvedla vedoucí Renata Havlová.
Strávníci školní jídelny v Rumburku mají na výběr ze dvou různých jídel. Přičemž se kuchařky snaží myslet i na vegetariány a do jídelníčku zařazují i bezmasá zdravá jídla. „V posledních dvou až třech letech zařazujeme do jídelníčku více zeleniny, více drůbežího a krůtího masa. Nezapomínáme ani na ryby a nejrůznější saláty. Jenže ty nejsou moc v oblibě u dětí,“ sdělila vedoucí školní jídelny v Rumburku Zdeňka Buřilová a doplnila, že s jídelníčkem u malých dětí je největší problém, protože většina dětí je z domova zvyklá na klasickou českou kuchyni.
Stravovací návyky, především malých dětí, nejsou podle jednoho z našich největších odborníků na správnou výživu, Víta Chaloupky, nejlepší. Podle něj si většina dětí nemá z koho vzít příklad. Správné stravovací návyky dětem musí předávat jejich rodiče. A to je kámen úrazu. „Mnoho dětí je z domova zvyklých na smažený sýr, hranolky s kečupem nebo tatarkou. A to je skutečně strašné,“ řekl Chaloupka a dodal, že správné stravování ve školních jídelnách není nejlepší a mnohdy je dáno ekonomickou stránkou jídelny.

 

13.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

REMÍZA. Derby skončilo nerozhodně, Varnsdorf uhrál v Ústí nad Labem remízu 1:1.
18

FOTO: Plichta v derby? Ta nepotěšila nikoho

Pokračování stavby Vilsnické spojky
2 16

FOTO: Vilsnická spojka roste před očima

Přestoupil a nasázel tři góly

Děčín - Ke třetí výhře hokejistů v sezóně přispěl Martin Baránek. Ve svém první startu nasázel hattrick.

Chytrých zastávek bude v Děčíně víc. Kde budou?

Děčín - Za nové inteligentní panely včetně zapůjčeného na Tyršovce zaplatí radnice 640 tisíc.

Děčín chce grilovat na špičce, hlasovalo pro ni nejvíce lidí

Děčín – Nové grilovací místo budou moci lidé využívat k piknikům už na jaře. Město ho vybaví i stoly.

Tady ne! Děčín omezí sociální dávky na bydlení

Děčín – K omezení vyplácení sociálních dávek nově příchozím nájemníkům by mělo dojít v problémových domech v Zelené a Krátké ulici.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení