Podle žalobce měla matka s dítětem opakovaně třást. Miminko následně upadlo do bezvědomí, utrpělo závažné poškození mozku a zlomeniny stehenních kostí. Ač se holčičku snažili lékaři v nemocnici měsíc zachránit, zemřela.

Obžalovaná ve středu před soudem odmítla vypovídat. Nemluvil ani její otec, u kterého žena v době smrti novorozence bydlela.

Tragický případ se stal loni v létě v Děčíně. Matka vzala dceru, aby ji nakrmila. Dítě se ale prý kroutilo a brečelo, vypilo ale trochu mléka. Najednou dcera ztichla, vůbec se nehýbala a z nosu jí začalo téct mléko. Matka ji pode spisu vzala a začala bouchat do zad. Dcera něco vyzvracela, ale stále nereagovala. Přivolaná záchranná služba dítě převezla do ústecké Masarykovy nemocnice, kde lékaři zjistili závažná poranění.

Čtěte také zde: FOTO, VIDEO: V děčínském Kokosu hledali policisté nahlášenou bombu

„30. srpna Lucie i přes veškerou lékařskou péči v důsledku popsaného jednání obviněné zemřela. Byly zjištěny závažné poúrazové změny vnitrolební, krční míchy a krční páteře s krvácením do mozku, pod omozečnice a pod tvrdou plenu mozkovou, vedoucí k těžké mozkové atrofii a dále zlomeniny obou stehenních kostí," popsal státní zástupce Jan Veselý.

Došlo také k trombóze pravé plicní tepny, zánětu plic a hnisavému zánětu srdečního svalu.

Obžalovaná má ještě tříletou dceru. Novorozené dítě zpočátku nechtěla, ale na potrat neměla peníze. Žena už v průběhu vyšetřování kriminalistům řekla, že s dcerkou občas zatřásla. Tvrdila ale, že byla opatrná, protože věděla, že by jí mohla zlomit vaz. Dívenka podle ní často plakala a měla potíže s příjmem stravy.

„Při kojení se vždy různě kroutila a brečela. Občas jsem jí dávala na ruku, aby přestala brečet, houpala s ní a chodila po bytě. V žádném případě jsem ji nechtěla zabít," uvedla žena v přípravném řízení.

Nepřehlédněte: FOTO: Jedno auto skončilo na střeše, další shořelo

Obhajoba poukazuje na to, že na chování obžalované měla vliv únava a deprese. Žena odešla od otce obou holčiček, protože údajně nepracoval a choval se k ní agresivně. Vůči okolí byla uzavřená. Obžalovaná se projevuje jako zbrklá a výbušná. Netrpěla ale duševní poruchou.

Hlavní líčení je zatím nařízeno na dva dny, pokračovat bude ve čtvrtek. Mají vypovídat svědci i znalci. „Je možné, že rozsudek padne už během čtvrtka," řekl předseda trestního senátu Jiří Bednář.

Tento týden řeší ústecký krajský soud již druhý případ týrání dětí. V úterý potrestal ženu z Litoměřicka za týrání tří dětí tříletým trestem s pětiletou podmínkou. Původní rozsudek přitom poslal ženu do vězení. Více ZDE!

Ženy se ale zastal Nejvyšší soud, ke kterému se dovolala. Nepodmíněný trest podle něj není výchovný. Správné návyky při výchově si neosvojí ve vězení, ale jedině pod odborným dohledem, uvedl soud.

Žena podle pravomocného rozsudku v letech 2012 a 2013 týrala se svým tehdejším partnerem tři malé děti. Dva chlapci a jedna dívka byli často biti vařečkou a prutem, dospělí jim zabavovali hračky, při prohřešcích musely dlouhé hodiny klečet s napřaženýma rukama.

Soud viní ženu také z toho, že děti dostávaly jídlo na příděl, byly špinavé a zavšivené. Dvě děti jsou nyní v dětských domovech, třetí má v péči.

Mohlo by vás zajímat: FOTO: Ronyho jako štěně vyhodili, teď pomáhá nemocným lidem