Raketový nárůst
v počtu vražd zaznamenali policisté v minulém roce na Děčínsku. Za výrazným nárůstem nejzávažnějších zločinů ale stojí jeden člověk.

„Za období od ledna do listopadu vyšetřovali policisté na Děčínsku sedm vražd, z toho se šest podařilo objasnit," říká policejní mluvčí Petra Trypesová. Všechny vraždy se staly na Rumbursku.

Předloni přitom kriminalisté vyšetřovali na Děčínsku a Šluknovsku jen čtyři vraždy. Všechny se jim podařilo objasnit.

Se statistikou vražd loňského roku výrazně zamíchala zdravotní sestra z Rumburka Věra M. Tu policisté viní ze spáchání šesti vražd, přičemž se nemusí jednat ale o konečný počet zavražděných. Tento případ ale doposud nedoputoval až před krajský soud, který v podobných případech rozhoduje o trestu jako prvoinstanční soud.

Kriminalistům z mordparty tak z loňska zbyla jen jedna nevyřešená vražda. Dopadnout se zatím nepodařilo pachatele vraždy, při níž přišla loni v červnu v Rumburku 
o život mladá žena.

„Po pachateli i nadále intenzivně pátráme," uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Kriminalistům se alespoň podařilo sestavit přibližnou časovou stopu z osudného dne. Poté, co se Dagmar A. sešla 
s mužem, kterého nyní policie hledá jako možného svědka, dorazila domů. Přibližně kolem jedné hodiny po poledni znovu odešla z domova, kam se již nikdy nevrátila.

Detektivové z mordparty se při vyšetřování zaměřili také na plošné odběry DNA. 
V Rumburku takový odběr podstoupily během několika týdnů stovky mužů.

Kriminalistům se totiž na místě činu podařilo zajistit genetické stopy, které by je mohly dovést k vrahovi.

„Brali to plošně po celém Rumburku. Přišli se seznamem mužů v určité věkové kategorii," řekl loni na začátku října Děčínskému deníku Ondřej Obergruber, student rumburského gymnázia.

Ten byl jedním z těch, na které se policie obrátila s žádostí o odevzdání vzorků DNA.

„Ptal jsem se kluků ve třídě. A většina z těch, co bydlí 
v Rumburku, také odevzdávala vzorky DNA," dodává Obergruber.

Při odběrech kriminalisté nejčastěji naberou genetický materiál speciální vatovou tyčinkou z úst.

Ale ani masivní odebírání genetických vzorků, které stálo již nemalé peníze, zatím
k vrahovi policisty nedovedlo.

V celém Ústeckém kraji se od loňského ledna do listopadu stalo šestnáct vražd, téměř polovina jich tak připadá na Děčínsko.

Vysoký je také počet dalšího závažného trestného činu, znásilnění. Těch loni vyšetřovali kriminalisté podle serveru mapakriminality.cz na Děčínsku devět. Ale i takto vysoké číslo řadí okres Děčín k regionům s nižším počtem znásilnění. Objasnit se jich podařilo jen polovinu, tedy tři znásilnění.

Podle stejného serveru, který zpracovává otevřená data
z policejních statistik, muselo za prvních jedenáct měsíců loňského roku čelit fyzickému napadení 149 lidí, ve 105 případech se podařilo odhalit pachatele.

Pravděpodobně nejznámějším případem z loňského roku je letní napadení u herny Calipso na Starém Městě v Děčíně. Jeho pachatelé byli zatím nepravomocně odsouzeni děčínským okresním soudem. Nejagresivnější útočník si od soudu odnesl trest sedmi a půl let vězení, další dva útočníci vyvázli s podmínkami.

Oběť útoku pak strávila více než deset dní v nemocnici, musela se podrobit náročné operaci, při které museli lékaři implantovat zpevňující titanové prvky. Kosti v obličeji měl totiž zbitý muž téměř rozdrcené.

Poměrně málo se loni dařilo objasňovat krádeže osobních automobilů, v tomto případě dosáhla objasněnost podle serveru mapakriminality.cz deseti procent.