„Mohu potvrdit, že zadržený mladík byl umístěn do diagnostického ústavu v Boleticích," řekla Děčínskému deníku policejní mluvčí Jana Slámová.

Právě boletický ústav se na podobné případy specializuje. Končí v něm vrazi mladší patnácti let či další násilníci: v minulosti boletickým ústavem prošel například Nikolas Bady, který měl na svědomí brutální týrání a znásilnění dvanáctiletého chlapce z Krupky.

Nyní za zdmi boletického ústavu skončil další nezletilý vrah. Jak se navíc ukázalo, mladík měl předtím na svém kontě brutální trestní čin.

Loni v létě měl shodit kamaráda do výtahové šachty, nechat jej bez pomoci a odejít. Krajské státní zastupitelství překvalifikovalo jeho čin jako pokus o vraždu. Také tento čin ale policie musela kvůli nízkému věku pachatele odložit. Pokud by se vyšetřování podařilo dotáhnout do konce dříve, mohla dívka z Teplic žít – násilník by totiž už dáno skončil v ochranné výchově. Policisté ale čekali na odborné posudky, jejichž vypracování trvá poměrně dlouho.

Boletický diagnostický ústav je jediným zařízením 
v Česku, kde končí mladí vrazi. Ti v něm žijí v oddělených prostorách. Jsou pod neustálým dohledem, nikam nemohou chodit sami.

Podle ředitele boletického ústavu Pavla Bártíka jsou
v současné době v Boleticích čtyři mladí vrazi. O jejich osudu rozhoduje, podobně jako u dospělých, soud. Ten může nařídit uvalení ochranné výchovy.

„Soud pravděpodobně
 o udělení ochranné výchovy rozhodne. Následně sice opatření může zrušit, ale to se téměř neděje," říká Pavel Bártík s tím, že se ochranná výchova ukládá u dětí, které se dopustily činů posuzovaných u zletilých jako trestné čin. Soud tedy ochrannou výchovu neuvalí třeba za drobné krádeže.

Nezletilí zůstávají v boletickém ústavu do svých osmnácti let; pouze výjimečně do devatenácti. Pak jsou puštěni do běžného života s čistým trestným rejstříkem, což bude i případ mladého teplického vraha.

Kamarádi mrtvé školačky uspořádali pietní akt, sešli se u školy Buzulucká v Teplicích a zapálili svíčky.Vražda mladé dívky o víkendu otřásla celými Teplicemi. Její tělo leželo v oblasti lesoparku za nemocnicí, v chatce v zahrádkářské kolonii. Dívka u sebe neměla žádné doklady, což práci kriminalistů značně zkomplikovalo. Přesto je postupně získávané stopy
a indicie dovedly k pravděpodobnému pachateli. V místě svého bydliště v Řetenicích, které policie střežila, po celý den ale nebyl.
Večer pak policie oznámila, že mladíka zadržela v Proboštově u jeho kamarádky.

V pondělí se pak před školou, do které zavražděná dívka chodila, objevily svíčky nebo plyšové hračky. Škola také vyvěsila černý prapor, ve škole působil také psycholog.

Vražda dívky vyvolala řadu emocí, především mezi vrstevníky a kamarády obou aktérů. Po sociálních sítích se hned po zveřejnění případu začaly šířit informace z jejího dosavadního života.